Доступність посилання

ТОП новини

У невеликих районних містечках влада чинить шалений тиск на тих учасників виборчих перегонів, які для неї з тих чи інших причин виявилися незручними


У невеликих районних містечках влада чинить шалений тиск на тих учасників виборчих перегонів, які для неї з тих чи інших причин виявилися незручними

Лубни, 22 лютого 2002 - Часом вона вдається до відвертих брутальних дій. З подібним ставленням з боку владоможців зустрілася і низка громадських організацій міста Лубни , що на Полтавщині.

Надзвичайно складні стосунки склалися між міською радою Лубен і Спілкою офіцерів міста.

1-го лютого Спілці відмовили у наданні залу для проведення зборів з питання висунення кандидатів до міської ради, хоча про оплату цієї послуги було домовлено заздалегідь. Мотивація влади була така (вдумайтеся): ми, мовляв, не надаємо приміщень для різних недержавних організацій. І це було сказано на адресу Спілки, яка стояла біля витоків незалежної української держави.

Розповідаючи про це, заступник голови міської організації Спілки офіцерів Василь Шутилов не приховував свого величезного обурення діями міської влади. На моє запитання, що ж натомість вам запропонували у міській раді, він відповів:

“Нам ніде не запропонували збиратися. Є Будинок офіцерів – але і туди нас не пустили. Ну, якщо вже офіцерів не пускають у Будинок офіцерів, – це вже, вибачте, зовсім.... Але ми все-таки увійшли туди і провели збори”.

Але цим випадком цькування різних невгодних владі громадських організацій не обмежилося.

Прикрий інцидент стався у Лубнах 15 лютого під час мітингу в зв’язку з річницею виведення військ колишнього Союзу з Афганістану. Василь Шутилов продовжує: “Організатори цього мітингу ( а це, звичайно, міська влада) відмовили у виступі – кому б Ви думали - голові міського комітету солдатських матерів Вірі Бутрим. Її син, до речі, загинув на військовій службі.... Але ми сказали їй все-одно взяти мікрофон і виступити. Вона це зробила і розповіла про цей випадок учасникам мітингу”.

У міській Спілці офіцерів таке ставлення влади до організації пояснюють тим, що Спілку очолює колишній голова міської ради, колишній офіцер міліції Василь Коряк, який висунув свою кандидатуру на посаду голови міськради. І це неабияк тривожить владу, оскільки Василь Коряк користується значною популярністю серед жителів Лубен і нещодавно виграв судовий позов до правоохоронних органів області, які вчинили стосовно нього протиправні дії, коли він був мером міста.

Звертає на себе увагу те, що боротьба за посади голів міських рад повсюди в Україні відбувається за умов жорсткої конкуренції і величезного тиску влади на тих кандидатів, які для неї становлять певну небезпеку. У прикладі з Лубнами - це Спілка офіцерів. Вона об’єднала патріотично налаштованих офіцерів армії, міліції, Служби безпеки—людей, які володіють інформацією, часом незручною для корумпованих чиновників.

Про таку тенденцію, яка простежується на виборах до місцевих органів влади, зауважили і в Комітеті виборців України, де аналізують чинне законодавство в цій галузі, і те, як воно виконується на місцях. Ось, як пояснює таку ситуацію співробітник Комітету Юрій Бут. Він переконаний, що розгадку усіх цих колізій слід шукати в економічній площині.

В інтерв’ю для радіо “Свобода” він зазначив:

“На сьогодні в Україні вже пройшов процес накопичення капіталу, але ще не відбувся процес його розподілу. І поки цей процес не завершиться, влада не зробить нормальні прозорі закони. Треба цього чекати.....”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG