Доступність посилання

ТОП новини

Антиросійський мітинг кримських татар у Симферополі


Антиросійський мітинг кримських татар у Симферополі

Симферополь, 25 лютого 2002 - Росія має нести не тільки моральну, але й матеріальну відповідальність за біди, які спіткали кримськотатарський і чеченський народи у 20 столітті, - ця думка було провідною на мітингу кримських татар, який пройшов 23 лютого у Симферополі. В суботу тут відзначали не тільки День захисника чиєїсь вітчизни, але й річниці трагічної загибелі глави Кримської народної республіки, визначного кримськотатарського діяча Нумана Челебі-джихана у 1918 році і депортації чеченського народу у 1944 році.

У мітингу, присвяченому 58-й річниці депортації чеченців та інгушів і 84-й річниці убивства севастопольськими більшовиками видатного кримськотатарського громадського і релігійного діяча Нумана Челебі-джихана, взяли участь понад 100 кримських татар. Учасники мітингу тримали у руках кримськотатарські національні прапори та антиросійські плакати.

Один з організаторів цього заходу, член Ісламської Умми Криму Айдер Ісмаїлов сказав в інтерв’ю Радіо “Свобода”, що подібні мітинги є традиційними і проходять в цей день в багатьох містах Криму: (*). “Вісімнадцятого року, 23 лютого по-звірячому розтерзаний і замучений у тюрмі Севастополя, Челебі-джихан був викинутий у море. Без суду і слідства. Це було зроблено варварами-більшовиками. І ми кожен рік відзначаємо цю скорботну дату. Ще один сумний привід для того, щоб зібратися – це чергова річниця злочинної депортації комуністами чеченців та інгушів. Досі знущання над цими народами тривають, і ми хотіли продемонструвати свою солідарність з ними,” – сказав Айдер Ісмаїлов.

В ухваленій на мітингу резолюції відзначається, що Росія продовжує геноцид проти чеченського народу, а російська армія вже показала свою нездатність перемогти чеченських ополченців, але стосовно мирного населення вона ще сильна. Учасники мітингу закликали "всіх людей доброї волі підтримати боротьбу чеченського народу".

Паралельно на центральному майдані міста проходив мітинг Союзу радянських офіцерів Криму, присвячений Дню захисника вітчизни, а також показові виступи бійців Внутрішніх Військ. Можливо, саме через велику кількість військовослужбовців і міліції радикально налаштовані офіцери-комуністи та активісти мусульманських організацій розійшлися миром. Після мітингу кримські татари попрямували до будівлі Російського консульства у Симферополі, де передали свою резолюцію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG