Доступність посилання

ТОП новини

Антитерористична операція в Афганістані триває. Парламент краю Косово обрав президента. Переговори про відновлення військової інспекції в Іраку


Антитерористична операція в Афганістані триває. Парламент краю Косово обрав президента. Переговори про відновлення військової інспекції в Іраку

Прага, 5 березня 2002 – Західні оглядачі відгукуються на загибель групи американських військовослужбовців в Афганістані під час боїв із загонами Аль-Кайди і талібану. Серед інших міжнародних тем західна преса коментує обрання президента краю Косово, а також можливе повернення до Іраку міжнародної військової інспекції.

Коментуючи бої спеціальних американських підрозділів із силами Аль-Кайди і талібану в горах біля афганського міста Ґардез, які налічують тут близько двох тисяч бойовиків, газета «Вашингтон таймс» у редакційній статті підкреслює, що бої з такими значними силами терористів вимагають численніших наземних військ. Останні жертви продемонстрували, що війна в Афганістані поки що не закінчена і може потривати значно довше. Як видно із нинішньої ситуації, тимчасовий уряд Карзаї ще не скоро зможе поставити ситуацію під контроль. Однією із причин нинішньої ситуації газета вважає політику самого Карзаї, який звільняє з-під арешту захоплених бойовиків талібану і таким чином ускладнює антитерористичну операцію. Полонених, як правило, утримують в ув’язненні до закінчення війни, пише газета. Проте перехідне афганське керівництво не дотримує цього правила.

Низка європейських газет відгукуються на обрання першого албанського етнічного президента сербського краю Косово, який учора здобув під час голосувань у місцевому парламенті більшість голосів. Однак, як пише коментатор німецької газети «Зюддойче цайтунґ» Петер Мінх, попри цей факт, попри те, що два мільйони етнічних албанців краю отримали свій парламент, свого президента й уряд, вони і далі нещасливі, бо уряд не надав їм цілковитої незалежності. Майбутнє краю, який понад два роки залишався під протекторатом ООН, поки що залишається під знаком запитання і значною мірою залежатиме від дальшого розвитку подій в регіоні. Проте обрання президента, як вважає коментатор, стало першим кроком у правильному напрямку.

Інша німецька газета «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» підкреслює, що нині вже ніхто не бажає відновлення сербської влади у краї Косово, але водночас ніхто не бажає ухвалювати остаточне рішення у справі статусу краю, тобто у справі надання краєві незалежності.

Тим часом газета «Інтернешанел геральд трібюн» коментує можливе повернення до Іраку міжнародної військової інспекції. Автор коментарю Джесіка Метьюз вважає, що два завдання, які поставила перед собою міжнародна спільнота, тобто відновлення міжнародної інспекції на іракських військових заводах і усунення від влади диктатора Саддама Хусейна суперечать одне одному. Якщо відновлення інспекції є наслідком серйозної стурбованості сусідніх країн і решти світу у зв’язку з розробкою в Іраку зброї масового знищення, то зміна режиму, пов’язана з новим воєнним конфліктом, на думку автора, може викликати серйозні розбіжності серед західних союзників і на дальше майбутнє підірвати співпрацю в боротьбі з міжнародним тероризмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG