Доступність посилання

ТОП новини

В Македонії у вівторок спалахнули нові сутички, цим разом між етнічними албанцями, а саме – між поміркованою й екстремістською фракцією


В Македонії у вівторок спалахнули нові сутички, цим разом між етнічними албанцями, а саме – між поміркованою й екстремістською фракцією

Бєлград, 27 березня 2002 – Перестрілка в містечку Мала Речіца, що неподалік Тетова на північному заході країни, тривала майже три години. Очевидці заявляють, що було чути принаймні 30 сильних вибухів. Офіційні джерела повідомляють про двох, албанськомовні про сімох загиблих та п'ятнадцятьох поранених. В тетовській лікарні госпіталізовано щонайменше трьох поранених.

Мала Речіца – оселя в якій осередок недавно сформованого Координаційного центру албанських політичних партій, головою якого себе проголосив Алі Ахметі, колишній політичній лідер розпущеної Визвольної національної армії. Ахметі як і інших повстанців, які здали зброю амністовано. Проте, він не повернувся до Скоп’є, а залишився в своїй гірській штаб-квартирі, вдаючи якогось координатора. Лідери албанських партій, у свою чергу, перебувають у столиці, де знаходяться усі важелі влади й джерела грошей.

Нагадаємо, що Визвольну національну армію розпущено минулого року. Її бійці здали зброю військовослужбовцям миротворчих сил. Точніше, здали частину зброї – приблизно чотири тисячі штук. Преса у Скоп’є пише, що в Македонії майже немає неозброєного мужчини. За неофіційними даними, в руках населення є від трьохсот до п’ятисот тисяч автоматів, рушниць та револьверів, а є й велика кількість кулеметів та мінометів. Через це МВС підготувало проект закону про добровільну здачу зброї, який буде запропоновано парламентові на початку наступного місяця.

Після роззброєння більшості повстанців з’явилася так звана АНА – Албанська національна армія, яка закликала етнічних албанців продовжити боротьбу й сповістила, що на початку весни розпочне “рішучу боротьбу за визволення албанських територій”. Македонській поліції досі не вдалося з'ясувати, хто керує згаданим угрупованням та який його реальний вплив серед албанців. Є й такі, хто вважає, що йдеться про фантомну організацію, яка служить партіям етнічних албанців для шантажування уряду.

Щодо сутички, яка сталася у вівторок, албанські джерела повідомляють, що прихильники Ахметі затримали кількох екстремістів із метою видати їх поліції, а друзі захоплених у відповідь на це обстріляли село. Ймовірно йдеться не про політичні розбіжності, а про боротьбу за контроль прикордонної смуги, якою проходять контрабандистські шляхи.

На думку оглядачів, більшість і македонців і етнічних албанців зацікавлена у проведенні мирної угоди. На недавній донорській конференції, що відбулася в Брюсселі, Македонія отримала 500 тисяч євро для відбудови об’єктів зруйнованих під час торішніх боїв. Сили НАТО залишаться в країні ще принаймні три місяці. Президент Борис Трайковський у понеділок, в ході розмови з міністром оборони Німеччини Рудольфм Шарпінгом, запропонував, щоби німецькі військовослужбовці залишилися в Македонії до кінця року. З цим згідні й лідери етнічних албанців. Отож, можливо, що неподалік Тетова йшлося лише про випадкову місцеву сутичку. Проте, на Балканах кажуть, що чорт ніколи не спить.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG