Доступність посилання

ТОП новини

У Бєлграді склалася хаотична ситуація щодо співробітництва з Міжнародним трибуналом у Гаазі й повноважень окремих гілок влади


У Бєлграді склалася хаотична ситуація щодо співробітництва з Міжнародним трибуналом у Гаазі й повноважень окремих гілок влади

Бєлград, 29 березня 2002 – Усі бєлградські газети на перших сторінках передають заяву держсекретаря Сполучених Штатів Колліна Пауела про те, що він рішення про надання фінансової допомоги Югославії відкладатиме до останніх годин останнього дня в березні. У Вашингтоні в четвер перебував сербський віце-прем'єр Небойша Чович, який докладно повідомив Пауела про заходи бєлградського уряду у зв'язку з Гаазьким судом.

Тим часом у Бєлграді тривають суперечки між прихильниками президента Воїслава Коштуніци й урядом Сербії. Основні теми – шпигунсько-дипломатичний скандал та видача звинувачених Гаазькому трибуналові. Преса близька до президента пише, що військова служба контррозвідки має відеозаписи, які свідчать, що американський дипломат передавав гроші заступнику сербського прем’єр-міністра Перішичу, який йому вручив певні секретні документи. Союзний міністр внутрішніх справ Зоран Жівкович у четвер заявив, що він бачив ці знімки та – що вони нічого не доводять.

Глава держави в четвер увечері провів закриту сесію з Колегією начальника Генштабу. У повідомленні відзначається, що військові органи в ході акції ув’язнення запідозрюваних у шпигунстві не порушували законів. Не пояснюється, чому усіх ув’язнених між часом звільнено та чому проти них не порушено кримінальну справу. Газета “Націонал” зустріч президента з чільними генералами назвала – підготовкою терену для пучу. Інші газети ставлять численні запитання про втручання Збройних сил у політику та, зокрема, про те чому влада немає контролю над окремими військовими структурами.

Союзний віце-прем'єр Миролюб Лабус апелював до глави держави, щоби він та його партія допомогли урядові Сербії у врегулюванні стосунків із Гаазьким трибуналом. Нагадаємо, що Коштуніца піддав критиці ухвалення окремого декрету про співробітництво з Гаагою. В інтерв’ю державному телебаченню президент сказав, що в нього “перевертається шлунок” у зв’язку з упередженнями, які бачить у гаазьких процесах.

Щодо осіб, яких розшукує Трибунал, більшість із них нібито ховається в гірських дачах своїх знайомих. В щоденних розмовах громадян основна тема – кого буде ув’язнено та чи кола близькі до Коштуніци у разі ув’язнення когось із розшукуваних будуть гальмувати їхню видачу. У Бєлграді розпочинаються ще один гарячий вікенд.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG