Доступність посилання

ТОП новини

Кінах в Алмати про перспективи транзиту казахської нафти в Європу через Україну


Кінах в Алмати про перспективи транзиту казахської нафти в Європу через Україну

Прага, 8 квітня 2002 – Україна готова брати участь в об’єднанні транспортних систем Європи та Азії і пропонує для цього заповнити трубопровід Одеса-Броди-Ґданськ казахською нафтою. Можливості цього проекту обговорювали в Алмати президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв і прем’єр-міністр України Анатолій Кінах. Глава українського уряду бере участь в Євразійській Економічній нараді, що нині триває у казахській столиці. Місцеві оглядачі зауважують, що Україна придивляється до Євразійської Економічної Співдружності і не виключає вступу до неї в майбутньому.

Враховуючи зростання об’ємів видобутку нафти у Казахстані і великий попит України на альтернативні джерела енергопостачання, перспективи заповнення українського трубопроводу казахським паливом виглядають справді економічно вигідними. Але коли буде готовий до експлуатації нафтопровід Одеса-Броди-Ґданськ невідомо, так само невідомо, як ставитиметься наступний український уряд до такого маршруту експорту каспійського палива в Європу, як і до того, чи потрібне буде для цього Україні членство в Євразійській Економічній Співдружності. А про це в Алмати журналісти запитували українського прем’єра, який бере участь у нараді в якості гостя.

Анатолій Кінах повідомив, що він обговорюватиме із своїми колегами проблеми інтеграції на Євразійському континенті, але питання входження України до Митного Союзу СНД, чи до Євразійського економічного простору, вирішуватиметься з урахуванням інтересів її національної економіки. Щоправда, після цієї дуже прагматичної заяви, журналісти почули від українського прем`єра, що Україна робитиме все для поступового зняття бар’єрів в інтеграційних процесах СНД.

У понеділок президент Казахстану Назарбаєв запевнив учасників другого Євроазійського Економічного форуму, що його країна входить до десятки найбагатших на енергоресурси країн світу. Організована Всесвітнім економічним форумом, (відомим, як Давоський), Євроазійська Економічна нарада приймає чільних урядовців і світових кредиторів. Серед учасників: президенти Світового Банку Вулфенсон, Європейського Банку Лем`єр, Банку Ісламського Розвитку Могамед Алі, Генеральний Секретар ОБСЄ Кубіш та заступник російського прем’єра Христенко. Світові політичні лідери намагаються підтримати країни Середньої Азії, більшість із яких люб’язно відкрили свої військові бази для сил анти-терористичної коаліції.

Але, наскільки підтримка Заходу енергетичних проектів Каспію, вплине на просування й українських інтересів, говорити зарано. Оглядачі не раз указували на те, що Україні слід передусім визначитися самій, кому віддавати перевагу в енергетичному партнерстві. Якщо Україна і далі дозволятиме російському капіталу скуповувати свої підприємства ПЕКу і транспортні мережі енергопостачання, перспектива співпраці в рамках каспійського транзитного проекту для неї буде невтішною. За даними Центру економічного прогнозування, нині Росія контролює всі нафтовидобувні компанії України, крім нафтопереробного заводу "Галичина".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG