Доступність посилання

ТОП новини

Західна преса знову про "випадкові" автомобільні аварії


Західна преса знову про "випадкові" автомобільні аварії

Прага, 9 квітня 2002 – Часті випадки автомобільних аварій, до яких потрапляють незручні для адміністрації Кучми політики та діячі знову привертають увагу західних оглядачів. У вівторок американський щоденник "Нью-Йорк Таймс" подає перелік загиблих, або постраждалих внаслідок аварій, причому знову не включає до цього переліку главу президентської адміністрації Володимира Литвина.

Незрозуміла загибель директора Укрспецекспорту Валерія Малєва наштовхує деяких західних оглядачів на думку, що автомобільні аварії в Україні можуть бути інструментом розправи з невигідними для президента Кучми політиками. Два тижні тому британський часопис "Економіст" подавав хронологію дорожніх пригод з українськими депутатами, політиками й особами, причетними до торгівлі зброєю. І ось у вівторок із новими припущеннями з`явився коментар в американському щоденнику "Нью-Йорк Таймс". Газета прямо пише, що всі жертви дорожніх аварій мали спільну рису: усі вони становили загрозу адміністрації Кучми. "Кожне зіткнення на дорозі підігріває підозри, що ці аварії – справа рук урядового ескадрону смерті, завданням якого є змусити замовкнути тих, хто погрожує порушити політичний баланс".

Починаючи від 1997 року, стверджує оглядач Майкл Вайнс, в автомобільних аваріях гинули або були травмовані шеф спецслужб, ще один чиновник, пов’язаний з озброєнням і американський експерт із ядерного озброєння. (Мається на увазі Євген Марчук, Борис Марусич і Джордж Кузьмич). І ось випадок із Малєвим, шефом державної структури з експорту озброєнь. Минулого місяця він їхав до своєї київської квартири разом із майстром ремонту опалювання, коли його "Ауді" вкарбувався у задні колеса Камазу, що їхав на зустріч, внаслідок чого Малєв загинув на місці. Пасажир потім заявив, що не розуміє причин зіткнення, міліція припустила, що Малєв просто задрімав за кермом, хоча це була 10 година ранку.

Але, парламентський критик президента Олександр Жир має іншу версію: за 4 дні до загибелі Малєва, як стверджує Жир, він інформував пана Кучму про нові записи в його кабінеті, де Кучма і Малєв обговорюють контрабанду в Ірак ракет протиповітряної оборони. Пан Кучма відкинув звинувачення, вживаючи непристойні висловлювання, після чого пан Жир почав власне розслідування.

"Нью-Йорк Таймс" доходить висновку, що надто велике число українців, котрі являли собою загрозу для влади, загинули в автомобільних катастрофах. Американський щоденник нагадує їхні імена, і згадує про тих, хто постраждав унаслідок зіткнення автомобілів.

Отже, директор найбільшого українського експортера зброї Валерій Малєв; головний критик Кучми Юлія Тимошенко; народний депутат, що перейшов в опозицію і загинув на початку касетного скандалу Олександр Ємець; секретар Ради Національної Безпеки і Оборони Євген Марчук, який критикував державні монополії-постачальники зброї; Голова державної корпорації Укрінмаш Борис Марусич, котрий загинув після спроб усунути його компанію з ринку торгівлі зброєю; кандидат у президенти В’ячеслав Чорновіл; Голова Ощадбанку Олександр Веселовський, що розслідував темну фінансову аферу; і американський урядовець, ядерний фахівець Джордж Кузьмич.

На закінчення додамо, що аналізуючи автомобільні аварії з українськими діячами, західна преса чомусь ігнорує випадок на дорозі, що стався з Головою президентської адміністрації Володимиром Литвином.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG