Доступність посилання

ТОП новини

Учені застерігають перед небезпеками клонування


Учені застерігають перед небезпеками клонування

Прага, 11 квітня 2002 — Багато уваги привертає цими днями проблема клонування людини. До вже відомих застережень проти нього в середу додалося ще одне.

У Росії Державна Дума в середу схвалила в другому читанні законопроект, що має на меті на п’ятирічний термін заборонити в цій країні клонування людини. А в Сполучених Штатах Америки, де вже схвалений Палатою Представників Конґресу законопроект про повну заборону клонування людських зародків готується до розгляду в Сенаті, наростає боротьба між прихильниками такої заборони й тими, хто вважає за необхідне дозволити так зване терапевтичне клонування ембріонів людини з дослідницькою метою. Їхні супротивники наголошують, що такі вчені, беручи з клонованого зародка людини клітини для експериментів, тим убивають людину. Таку позицію підтримує й президент США Джордж Буш: «Дослідницьке клонування суперечило б найфундаментальнішій засаді медичної етики — не можна користатися з людського життя чи загасити його задля життя іншого».

І в США, і в Росії головний арґумент за заборону — етичні міркування. Проти клонування з метою народити дитину є й суто медичні: ризик аборту клонованого зародка чи й народження людини з генетичними пошкодженнями, що ведуть до фізичних вад чи хронічних хвороб.

Тепер до медичних арґументів додається ще один: нове дослідження британських учених установило, що небезпека існує й для матері, яка виношує клонований ембріон — у неї може розвинутися рідкісна форма раку матки, хоріокарцинома.

Як пише в останньому числі британський тижневик Н’ю Саєнтист (New Scientist), точні причини цього різновиду раку не відомі, але, як уважають, у ньому винні гени, які керують ростом тієї частини зародка, що пізніше розвивається в плаценту. Саме у клонів, повідомив у статті експерт Оксфордського університету з розвитку ембріонів ссавців Ричард Ґарднер, відповідний процес, що керує ростом плаценти, порушується — і цей ріст стає неконтрольованим, переходячи в ракову пухлину.

І хоча, за словами Ґарднера, ризик хоріокарциноми наразі теоретичний, зневажати ним не можна. Дослідникові дані походять із експериментів із тваринами — але плацента людини значно вразливіша, наголошує він.

Особливо це стосується повідомлень із минулого тижня про те, ніби один італійський лікар уже запліднив свою пацієнтку клонованим зародком, а клонування відбулося «в одній із мусульманських країн». Сам цей лікар такі вістки не підтверджує — але, якщо вони справдяться, його пацієнтка повинна зважати на не відому раніше небезпеку.

Тим часом якраз, зокрема, в мусульманських країнах жінкам може менше загрожувати інше з найнебезпечніших захворювань — рак шийки матки. Такий висновок можна зробити з іншого дослідження, що його публікує в числі за четвер американський Медичний журнал Нової Англії (New England Journal of Medicine).

У 99 відсотках випадків цю пухлину спричинює папіломавірус людини, що ним можна заразитися під час статевих зносин. А нові дані вчених зі Швеції і США доводять: ризик підхопити цей вірус і відтак захворіти на рак принаймні на 58 відсотків менший у тих жінок, що сходяться з чоловіками, які … відбули обрізання й завдяки цьому менш схильні мати в себе шкідливий вірус. Звичайно, якщо ці жінки мають за краще зачинати дітей — чи й просто отримувати задоволення — давнішим і традиційнішим способом, ніж клонування…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG