Доступність посилання

ТОП новини

Про перекуповування акцій АТ “Оболонь” компанією “Сармат”


Про перекуповування акцій АТ “Оболонь” компанією “Сармат”

Київ, 14 квітня 2002 – Нещодавно набутком засобів масової інформації став конфлікт між двома найбільшими виробниками пива в Україні – закритим акціонерним товариством “Оболонь” та Донецьким пивзаводом “Сармат”. Всього за десять передвиборчих днів представниками “Сармату” було скуплено, за різними даними, 7-11 відсотків акції “Оболоні”. З цього приводу відбулося кілька прес-конференцій. На цьому тижні у гру втрутилися Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку України та Антимонопольний комітет України.

На сьогоднішній день частка “Оболоні” на українському ринку пива становить 27,6%. Частка “Сармату” становить приблизно 13%. Коли почесний президент ЗАТ “Оболонь”, народний депутат України Олександр Слободян перебував у передвиборчій поїздці у складі виборчого блоку “Наша Україна” поза межами Києва, була здійснена блискавична операція з купівлі акцій, причому проводилася вона, на думку представників “Оболоні”, з порушеннями чинного законодавства.

Треба сказати, що кожен акціонер ЗАТ “Оболонь” (а членами трудового колективу цього підприємства є 1200 осіб) володіє пакетом з 200 акцій номінальною вартістю 20 тисяч гривень. Компанія “Сармат” вирішила через інвестиційну компанію “Керамет-інвест” скупити пакети акції в окремих акціонерів “Оболоні” за ціною, яка у понад п’ять разів перевищує вартість номіналу, тобто за 20 тисяч умовних одиниць. Причому половину грошей покладено на рахунки відразу, а другу половину – після усунення керівництва “Оболоні”. Це суперечить, на думку начальника юридичного відділу ЗАТ “Оболонь” Андрія Вітченка, чинному законодавству і Статутові ЗАТ “Оболонь”. Зокрема, ще 5 грудня 1997 року на загальних зборах акціонерів “Оболоні” було прийнято рішення викласти пункт 5.4.3 статуту в такій редакції “акціонери зобов’язані відчужувати акції тільки самому товариству або акціонерам товариства”.

Акції “Оболоні” були придбані здебільшого в пенсіонерів цього підприємства. До речі, вони не обділені увагою керівництва “Оболоні”. За пакет акцій вони щороку одержують 50% їхньої вартости, тобто 10 тисяч гривень. Крім того, акціонери мають і інші переваги. Наприклад, усі, хто бажав, одержали земельні ділянки за містом. Або кожен акціонер має право одержати безвідсотковий кредит в умовних одиницях на придбання житла терміном на 20 років. Олександр Слободян уважає, що ініціювали перекуповування акцій колишні працівники “Оболоні”, звільнені свого часу з підприємства, Григорій Ліфанов і його син Олег, який сьогодні є заступником генерального директора пивзаводу “Сармат” з маркетингу і регіонального продажу.

Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку України займає у цьому питанні поки що досить невизначену позицію, хоча наявні порушення нового закону “Про захист економічної конкуренції”. І це трохи дивує, оскільки інвестиційна компанія “Керамет-інвест” як професійний учасник ринку цінних паперів діє на підставі ліцензії, виданої Державною комісією. Поки що останнє слово – за Антимонопольним комітетом, який попередив компанію “Сармат” про відповідальність за спробу монополізувати ринок пива України. Але, звичайно, продовження буде.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG