Доступність посилання

ТОП новини

Від змін у законодавстві та рівня облаштування кодонів залежить, чи громадяни України зможуть вільніше пересуватися територіями країн Шенгенської угоди


Від змін у законодавстві та рівня облаштування кодонів залежить, чи громадяни України зможуть вільніше пересуватися територіями країн Шенгенської угоди

Львів, 23 квітня 2002 - До 2004-го року, себто того часу, коли Польща стане членом Європейського Союзу, мають відбутися суттєві зміни на українсько-польському кордоні. Зокрема, ЄС уже сьогодні рекомендує Україні вдосконалити своє законодавство. Крім того, передбачається значне скорочення числа працівників українських митниць. Однак яку допомогу отримає від ЄС українська Західна регіональна митниця і як вона готується до сусідства з Євросоюзом?

Минулого тижня Рада міністрів ЄС вже передала Україні документ з рекомендаціями про вдосконалення законодавства та пропозиціями про краще облаштування кордонів. Від виконання цих умов якраз і залежатиме, чи надасть до кінця нинішнього року Євросоюз Україні спеціальний статус “сусіда”. Однак керівництво ЄС сьогодні не на жарт стурбоване тим, що після розширення зіткнеться з новими проблемами на своїх східних кордонах. Тому, як передбачливий сусід, Євросоюз вирішив допомогти Україні. За словами начальника західної регіональної митниці Миколи Гориня, вже невдовзі Європейська комісія виділить 8 мільйонів євро на розбудову Рава-Руської і 7 мільйонів на облаштування Ягодинської митниць. Окрім того, ще 800 тисяч євро будуть надані західній регіональній митниці для закупівлі спеціальної техніки для вдосконалення роботи прикордонних і митних служб. Начальник Західної регіональної митниці Микола Горинь зазначив, що із уведенням візового режиму у 2003 році для громадян України робота на митних переходах буде значно спокійнішою.

А сьогодні митники можуть похвалитися хіба тим, що за перший квартал переказали до держбюджету майже 300 мільйонів гривень. Ця сума була б значною більшою, якби митники мали право провадити оперативно-розшукову діяльність.

“Однією з головних причин, через яку президент України наклав вето на новий митний кодекс -- є відсутність у ньому статті про оперативно-розшукову діяльність для митниці”, -- зазначив Микола Горинь. На його думку, саме правоохоронні структури держави зацікавлені у тому, щоб українські митники були позбавлені такого права. Тим часом, митниці усіх європейських держав наділені ним давно. Микола Горинь нарікав також на те, що його підлеглі позбавлені інформації, яку повинні надавати їм спецслужби.

Саме з цієї причини, каже він, тиждень тому не вдалося виявити партію наркотиків, що перетнула український кордон. Наркотики вилучили польські колеги, які заявили представникам мас-медіа, що зробили це за оперативною інформацією своїх правоохоронців.

Що ж, якщо зважати на те, що лицем будь-якої держави є її митниці, то, звісно, на українсько-польській ділянці кордону це лице стає дедалі привабливішим. Але лише у сенсі рівня облаштованості митних переходів, але аж ніяк не черг і рівня фаховості їх працівників.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG