Доступність посилання

ТОП новини

Тема дня у Сербії й сьогодні процес екс-президентові Слободану Мілошевичу, а саме перехресне допитування підсудним Ібрахіма Руґови, багатолітнього лідера албанського національного руху


Тема дня у Сербії й сьогодні процес екс-президентові Слободану Мілошевичу, а саме перехресне допитування підсудним Ібрахіма Руґови, багатолітнього лідера албанського національного руху

Белград, 6 травня 2002 – Вулиці Приштини й сьогодні були порожні поки телебачення транслювало свідчення Ібрахіма Руґови перед гаазькими суддями. Усі албанськомовні газети на перших сторінках відзначають, що президент Косова здобув велику перемогу над колишнім главою держави. На думку етнічних албанців, їхній лідер довів, що Белград на протязі дев’яностих років проводив масові репресії у Косові. Мілошевич, за словами албанських коментаторів, плутався в дрібницях й не зміг спростувати жодного твердження Руґови. Албанськомовна преса із задоволенням зазначає, що у гаазькій в’язниці наразі й Микола Шаінович, якого косовці вважають безпосереднімнм виконавцем репресивної політики Мілошевича.

Сербська преса докладно повідомляє про перебіг процесу, уникаючи при цьому коментарів. Найбільша поразка Мілошевича ймовірно саме в тому, що сербську громадськість більше не цікавить його доля.

На Великдень у Косові сталася подія, яка тимчасово затьмарила гаазький процес. Прем’єр-міністр провінції Байрам, Реджепі вітав сербів зі святами й узяв участь у великодній літургії у монастирі в місті Печ, формальному центрі Сербської православної церкви. Ніколи досі один албанський політик не з’явився в православному храмі на богослужінні. Реджепі з цього приводу виступив за примирення двох народів та за створення умов для якомога скорішого повернення сербських біженців до Косова. Заступник прем’єр-міністра Сербії Небойша Чович висловив задоволення таким виступом Реджепі й додав, що серби очікують не слова, а діла. Слід сказати, що косовський єпископ Атанасій великодню літургію відправляв не в Печі, а в Косовській Митровиці, найбільшому сербському анклаві.

Ніхто з лідерів косовських сербів досі не коментував для них несподівану великодню заяву голови косовського уряду. На жаль, саме у великодню ніч невідомі зруйнували надмогильні пам’ятники на сербському кладовищі в м. Дяковиця. Сербська преса з цього приводу нагадує, що етнічні албанці уже два роки безкарно знищують сербські пам’ятки культури, які мали б захищати миротворчі сили та міжнародна поліція. Усе-ж, сербські лідери виявили готовність призначити найближчим часом своїх представників в уряді Байрама Реджепі й таким чином припинити бойкот косовських інституцій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG