Доступність посилання

ТОП новини

У великих містах України з’явилася мода – сімейні виїзди до великих крамниць, відомих у світі як супермаркети


У великих містах України з’явилася мода – сімейні виїзди до великих крамниць, відомих у світі як супермаркети

Київ, 7 травня 2002 - Потрапивши до супермаркету, родина має змогу не лише придбати необхідні харчі, але й поблукати по залах, роздивитися, що “нового смачного” пропонується покупцям. Або - посидіти у маленькій кав’ярні при магазині та посмакувати кави і віденських булочок. Для чималої кількості мешканців Києва, Одеси, Дніпропетровська, Запоріжжя супермаркети уособлюють такий собі світ у мініатюрі, специфічний стиль життя - того Західного життя, до якого тяжіє Україна. Тему продовжує наша київська кореспондентка Богдана Костюк – до речі, постійна відвідувачка столичних супермаркетів:

Десять років тому доля подарувала мені можливість пожити у Словенії – чарівній маленькій державі, з населенням, трохи більшим від двох мільйонів осіб, з високим рівнем життя і великою кількістю магазинів, які працюють по принципу «cash and carry» - «купуй і забирай». У словенській столиці – Любляні – я уперше познайомилася з мережею європейських супермаркетів «Білла», і суботні закупи у цій суперкрамниці дуже швидко перетворилися для мене на один з методів пізнання Словенії та словенців. Я спробувала провадити своєрідний маркетинг споживчого ринку країни і так званих споживчих настроїв її громадян, спостерігаючи за тим, які з товарів у супермаркетах розкуповуються найшвидше, які товари користуються найбільшим попитом у покупців.

А в Україні справжня доба супермаркетів розпочалася 97-го року, із відкриття згаданої вище «Білли» та «ЄвроМарту» у Києві. Як зазначають експерти Інституту світової економіки, саме тоді налагодився й стабілізувався імпорт в Україну продуктів харчування, а українські виробники почали розфасовувати свою продукцію. Нині, за словами заступника директора мережі супермаркетів «ЄвроМарт» Ануш Саргсян, майже усі великі українські міста охоплені мережею супермаркетів, які користуються все більшою популярністю у населення: по-перше, товари для продажу закупляються в основному напряму у виробників, товари завжди свіжі, а ціни «не кусаються». По-друге, кожен супермаркет має свою «родзинку», що приваблює покупців: це може бути презентація грузинських вин або естонських лікерів, нових цукерок від фірм «Світоч» або «АБК», лотерея компаній – виробників молочної продукції тощо. Як каже економіст Олена ВІТЕР, супермаркети з часом витіснять традиційні українські гастрономи, і незабаром київські, львівські, одеські покупці засвоять західну торговельну культуру супермаркетів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG