Доступність посилання

ТОП новини

Проблема використання дитячої праці


Проблема використання дитячої праці

Прага, 7 травня 2002 – У понеділок, напередодні самміту ООН, присвяченого проблемам дітей у світі, Міжнародна організація праці оприлюднила звіт про використання дитячої праці у різних країнах, у тому числі шкідливої для здоров’я або небезпечної для життя.

Згідно з даними Міжнародної організації праці, щонайменше 246 мільйонів дітей у різних країнах світу, тобто кожна шоста дитина у віці від 5-ти до 17-ти років змушена працювати. Причому не йдеться про допомогу по домашньому господарству, а про працю на підприємствах, на полі і в інших ділянках. Праця 179-ти мільйонів дітей шкідлива для фізичного або психічного здоров’я, а 8 мільйонів втягнені у найризикованіші й найнебезпечніші форми діяльності. Серед іншого автори звіту називають рабство, примусову працю, проституцію й використання дітей у місцевих збройних конфліктах.

Міжнародна організація праці вважає, що найчастіше дитячу працю використовують у країнах Азії і тихоокеанського басейну, де припадає 127 мільйонів працюючих дітей. Далі ідуть африканські країни, де затруднено близько 30-ти відсотків усіх місцевих дітей. Два з половиною мільйони дітей працюють у промислово розвинених країнах і приблизно така ж кількість затруднена у колишніх комуністичних країнах.

За словами директора Міжнародної організації праці Хуана Сомавія, протягом останніх десяти років ця структура ООН вела боротьбу з використанням дитячої праці, проте проблема залишається ще далеко нерозв’язаною. Освітні й економічні програми ООН, які мали б скоротити використання дитячої праці, поширено передусім на найбідніші країни, де дітей змушують працювати найчастіше і від наймолодшого віку. Однак, як вважає Міжнародна організація праці, найбільша відповідальність за скорочення дитячої праці мала би лягати на уряди тих чи інших країн і на місцеві громади.

Міжнародна організація праці веде боротьбу передусім із використанням дитячої праці у виробництві товарів на експорт (закупівлі яких у західних країнах можна припинити), а також із дитячою проституцією. Найтяжче, однак, змусити людей у бідних країнах використовувати дитячу працю на полях, у мисливстві, рибальстві й лісництві, де затруднено дві третини дітей країн третього світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG