Доступність посилання

ТОП новини

Європейський Суд з прав людини вперше зобов’язав Росію сплатити чорнобильцю-ліквідатору компенсацію. Україна на черзі – вважає київський адвокат


Європейський Суд з прав людини вперше зобов’язав Росію сплатити чорнобильцю-ліквідатору компенсацію. Україна на черзі – вважає київський адвокат

Прага, 7 травня 2002 – Європейський Суд з прав людини вперше виніс вирок у справі чорнобильця, громадянина Росії, який брав участь у ліквідації наслідків катастрофи на атомній станції. Суд зобов’язав Росію сплатити постраждалому три тисячі євро. Чи може виникнути подібний прецедент щодо Україні? Київський адвокат Віктор Ніказаков вважає, що українські судді із жахом очікують на рішення Європейського суду за позовами українських громадян.

Через понад 6 років після вступу Росії до Ради Європи, російський уряд буде вимушений компенсувати громадянинові Анатолію Бурдову 2 тисячі 750 доларів. Такий вирок вперше щодо цієї країни виніс Європейський Суд із прав людини у Страсбурзі.

У 1986 році колишнього російського військовослужбовця Анатолія Бурдова мобілізували до Чорнобиля для ліквідації наслідків аварії. Унаслідок цього, він дістав високі дози опромінення і тяжко хворів. Роками Бурдов боровся з російським урядом, аби одержати обіцяні чорнобильські компенсації, хоча тричі російський суд виносив вироки на його користь. І ось після чергової невдалої спроби, у березні 2000 року росіянин подав позов до Європейського Суду з прав людини у Страсбурзі на дії своєї держави. У вівторок європейські судді вирішили, що Чорнобильський Фонд Росії несправедливо затримував виплату допомоги, і що відсутність коштів не може бути причиною для затримки компенсації. Від 1991 до лютого минулого року Анатолій Бурдов не одержав від Фонду ні копійки, і тепер Росія, як член Ради Європи, буде змушена виконати рішення найвищої європейської судової інстанції у галузі прав людини.

А яка ситуація з українськими громадянами - чорнобильцями, які також роками не одержують обіцяної допомоги? В інтерв`ю Радіо Свобода київський адвокат Віктор Ніказаков сказав, що Україна ймовірно буде наступною, хто відшкодовуватиме затримки з виплати як чорнобильських коштів, так і зарплатні. Віктор Ніказаков:

"Зараз у Європейському суді дуже багато такого роду позовів від громадян України. Йдеться про те, що в Україні не виконуються рішення судів, пов’язані з компенсаціями, і в другому випадку йдеться про несплата заробітної плати. Тому Україна тут на черзі, і чекати доведеться не довго."

Ми запитали пана Ніказакова, що слід знати громадянинові України, аби вірно оформити скаргу до Європейського Суду з прав людини?

"Потрібно дотриматися певних процедурних вимог, до яких Європейський Суд якраз ставиться дуже прискіпливо. Тому, єдина порада тут – звернутися до фахівця, до адвоката. Загальний принцип такий, що людина повинна вичерпати усі можливі законні засоби в країні проживання. Отже, якщо рішення українського суду вступило в законну силу, то це й означатиме вичерпання усіх можливостей в Україні. Як правило, достатньо рішення районного суду.

Я розмовляв із кількома суддями Верховного Суду України, то вони усі з жахом чекають часу, коли у Європейського Суду дійде черга до розгляду українських скарг, тому, що суми, які призначатимуться для виплат, там будуть на порядок вищі, ніж ті, що призначаються в Україні. Україна може оганьбитися, оскільки їй не вистачить коштів для того, щоб розрахуватися з громадянами за цими позовами."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG