Доступність посилання

ТОП новини

Карла дель Понте, головний прокурор Міжнародного трибуналу у Гаазі, в понеділок і вівторок перебувала з візитом у Хорватії, а в середу прибула до Македонії


Карла дель Понте, головний прокурор Міжнародного трибуналу у Гаазі, в понеділок і вівторок перебувала з візитом у Хорватії, а в середу прибула до Македонії

Белград, 8 травня 2002 – Уряди країн колишньої Югославії не дуже радіють коли до них прибуває пані Дель Понте, оскільки вона від усіх вимагає беззастережно співпрацювати з Трибуналом. Під час візиту до Хорватії головний прокурор не ставила нових вимог й прем’єр-міністр Івіца Рачан ймовірно зітхнув із полегшенням. Дель Понте перебувала у Вуковарі, що на сході країни, де сербські сили скоїли масові злочини на початку війни 1991 року. Вона, зокрема, закликала громадян регіону свідчити перед Трибуналом про ліквідації хорватів полонених у вуковарській лікарні. На завершення візиту Дель Понте заявила, що буде розширено обвинувачувальний акт проти колишнього лідера хорватських сербів Мілана Мартича. Мартич, за словами його белградського адвоката, до кінця цього тижня добровільно здасться Трибуналові. Головний прокурор на конференції для преси зазначила, що процес над екс-президентом Югославії Слободаном Мілошевичем у зв’язку із злочинами у Хорватії розпочнеться на початку осені.

Від уряду Македонії Міжнародний трибунал вимагає прискорити розслідування у зв’язку із твердженнями, що в час торішніх боїв скоєно масові злочини та, що албанські повстанці викрали кілька десятків осіб македонської національності. Окремі газети у Скоп’є пишуть, що до злочинів над етнічними албанцями в селі Люботен був особисто причетний міністр внутрішніх справ Любе Бошковський, один із так званих яструбів на македонській сцені. За офіційними даними, в сутичках у Македонії загинуло 63 поліцейських та військових, 64 повстанців та 45 осіб мирного населення.

Тим часом Міністерство юстиції Югославії звернулося до Окружного суду у Белграді з вимогою видати Гаазькому трибуналові 18 осіб, яких звинувачено у скоєні воєнних злочинів. Між ними є й теперішній президент Сербії Мілан Милутінович, якого поки що захищає імунітет. Згідно з недавно ухваленим законом, процедура видачі мала б тривати до десяти днів. У списку є й колишні лідери боснійських сербів Радован Караджич та генерал Ратко Младич. Урядовці заявляють, що згадана двійка перебуває у Боснії й Герцеговині. У вівторок у місті Нікшич, що на півночі Чорногорії, відбулася маніфестація на підтримку Караджича та Младича за участю кількох тисяч осіб. Промовці величали звинувачених як героїв та борців за сербський народ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG