Доступність посилання

ТОП новини

У Нью-Йорку відкрилася ретроспектива фільмів Олександра Довженка, великого українського митця


У Нью-Йорку відкрилася ретроспектива фільмів Олександра Довженка, великого українського митця

Н’ю Йорк, 10 травня 2002 - Ретроспектива називається Landscapes of the Soul – “Пейзажі душі”. В її програмі - тринадцять фільмів Довженка, включно з такими визнаними шедеврами , як “Земля”, “Звенигора”, “Іван”, також показують “Арсенал”, “Щорс”, “Мічурин”, документальні стрічки “Перемога на правобережній Україні”, “Битва за нашу Радянську Україну” і “Повість полум'яних літ” – цей останній фільм за сценарієм Довженка за кілька років після смерті майстра закінчила 1960-го року його дружина й колега Юлія Солнцева.

Перегляд фільмів відбувається у фестивальному театрі імені Уолтера Ріда в Лінкольн-центрі. Ретроспективу організовано за спільною ініціативою Генерального консула України в Нью-Йорку Сергія Погорельцева та Али Верлоцької з компанії “Сігал Филмз”. Діяльно підтримало ідею проведення перегляду творів великого режисера міністерство закордонних справ України та міністерство культури, як нам сказав Сергій Погорельцев.

Національний Довженківський Центр у Києві надав копії фільмів, Київський музей Довженка долучив до перегляду галерею рекламних кіноплакатів 20-30-х років та малюнки, виконані режисером. Цю виставку влаштовано у приміщенні театру Уолтера Ріда. Нью-йоркське Товариство любителів кіно Лінкольн-центру, під чиєю егідою влаштовано перегляд, підкреслює у програмі Ретроспективи, що Довженко є “одним з не багатьох кіномитців, що їх влучно називають “поетами кіно”. Витонченість, з якою він користується візуальними метафорами, складність створених ним образів відрізняють Довженка від його більш ідеологічно заангажованих сучасників, таких як Ейзенштейн, Вертов і Пудовкін. Хоча всі вони були під впливом конструктивістського руху того часу, Довженко черпав натхнення у глибокому корінні української народної культури, у красі рідних пейзажів і в людях, що працювали на тій землі”, - читаємо у програмі Ретроспективи Довженка. Паралельно з переглядом, в галереї Фріди та Роя Фурманів у театрі Уолтера Ріда пройде симпозіум “Мистецтво й спадщина Олександра Довженка”. Серед учасників симпозіуму, авторів доповідей –Адамс Сітні, професор фільмознавства Принстонського університету, професор Джозефіна Уолл з Гарварду, автор дослідження під назвою “Фільмові образи: радянське кіно й відлига”. З Києва прибув історик кіно Сергій Тримбач.

Ретроспектива фільмів Довженка триватиме до 21 травня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG