Доступність посилання

ТОП новини

Президент України Леонід Кучма має намір приєднатися до зустрічі свого російського колеги Володимира Путіна, який вестиме переговори із суб'єктами Російської Федерації 17 травня у Сочі


Президент України Леонід Кучма має намір приєднатися до зустрічі свого російського колеги Володимира Путіна, який вестиме переговори із суб'єктами Російської Федерації 17 травня у Сочі

Київ, 17 травня 2002 - Офіційний Київ не висловлює жодного здивування з цього приводу: нині українсько-російські стосунки переходять на новий рівень, що позначений поглибленням економічної співпраці та залученням обох держав до процесів, які стосуються життя Європи й боротьби з міжнародним тероризмом.

16-го травня у Києві відбулася церемонія поховання відомого футбольного тренера Валерія Лобановського. Першим, хто висловив співчуття родині померлого та українській громадськості, був Володимир Путін. На траурній церемонії, серед політичного бомонду України та інших країн, можна було побачити російського посла Віктора Чорномирдіна. Власне, взаємини між політиками, бізнесменами і спортсменами двох сусідніх держав переросли у дружбу, що, у свою чергу, дозволило підписати так званий Великий договір між Україною і Росією, з одного боку, а з другого – періодично конфліктувати внаслідок несплачених українською стороною боргів за російські енергоносії... Або розбиратися, хто у Севастополі господар.

Останнім часом загострився старий конфлікт – вустами згаданого вище Віктора Чорномирдіна Кремль висловив сумнів у необхідності демаркувати російсько-український державний кордон. Мовляв, і так усе гаразд, навіщо витрачати час, гроші, нерви... Київ відмовився навіть дискутувати питання – існують визнані норми міжнародного права і того ж таки Великого договору про дружбу, партнерство й співробітництво. Щоправда, позицію росіян зрозуміти можна – за словами експерта Міжнародного Інституту порівняльного аналізу Олени ВІТЕР, росіянам вигідно “опрозорювати” свій кордон з Україною – адже на українському ринку працює велика кількість російських компаній, на українському ринку “обертаються” російські товари, тощо.

Тим часом, до проблем з демаркацією кордону і поглибленням прикордонного співробітництва, додається ще і питання торговельно-економічної співпраці між Україною й Росією у контексті отримання Україною статусу спостерігача в Євразійському економічному співтоваристві.

Отже, у Сочі Леонідові Кучмі та Володимирові Путіну – а також і суб'єктам Російської Федерації, наближеним до українського кордону – буде, про що говорити. Адже у повсякденному співіснуванні двох держав визначальну роль відіграє не спільна боротьба з міжнародним тероризмом, а проблеми торгівлі, пересування товарів і людей через кордон, створення нормальних умов для ведення справ, тощо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG