Доступність посилання

ТОП новини

У старовинному чеському місті Пршібрам і досі пам’ятають про велику українську громаду, яка жила тут у період між двома світовими війнами


У старовинному чеському місті Пршібрам і досі пам’ятають про велику українську громаду, яка жила тут у період між двома світовими війнами

Прага, 17 травня 2002 - Недалеко, всього в 50 кілометрах на південний захід від столиці Чехії, на мальовничих пагорбах чеської височини лежить невелике містечко Пршібрам. До чеської історії воно вписалось кількома визначними подіями. Передусім тим, що в його околицях уже в 10 столітті почали видобувати срібло, а в 18 - Пршібрамські шахти давали і до 100 кілограмів цього коштовного металу щоденно. По-друге, Пршібрам – це також не менш цінні уранові родовища. Саме з ними пов’язані найсумніші сторінки історії міста: свого часу на примусові роботи на уранові шахти комуністичний режим загнав сотні політичних в’язнів. І врешті, третє: неподалік Пршібраму височіє Свята Гора – мета багатьох тисяч паломників з усього світу, місце розташування відомого Богородчанського барокового храму з унікальним вівтарем із чистого срібла.

Та не всі знають про те, що місто Пршібрам пов’язане з історією української еміграції. У міжвоєнний період тут осіло кілька сотень українських емігрантів, котрих вигнала з дому хвиля більшовицького терору. Першими тут опинились члени так із званих робітничих бригад, яким удалось в місті запустити коріння. Більшість із них знайшла роботу на шахтах. Ще й нині тут живуть нащадки цих людей.

Кожен, хто колись дістанеться до чеського міста Пршібрам і загляне на місцевий цвинтар, не мине могили Миколи Шкарбанюка – уродженця Самбірщини, що в Галичині. Микола Шкарбанюк був студентом Гірничої Академії, на навчання заробляв, як і більшість місцевих, на шахті. Тяжка праця і матеріальна скрута підточили здоров’я, не доживши і 30 років Микола Шкарбанюк помер. Його земляк, відомий український скульптор Михайло Бринський установив на могилі свого приятеля пам’ятник, символом якого є образ Каменяра. Пам’ятник роботи Михайла Бринського у Пршібрамі – один з найцікавіших у місті, але й більше – він є одним із не багатьох збережених монументів роботи Михайла Бринського – талановитого українського скульптора, твори якого в Україні належать до унікальних.

Нещодавно про Україну в місті Пршібрам заговорили знову. Тут у місцевій галереї експонували свої роботи художники з Києва, Львова та Житомира. Виставку організувала мерія міста Пршібрам, Посольство України в Чеській Республіці і молодіжний центр при Празькому єпископстві. Ось що про джерела взаємних стосунків між українцями і чехами для нашого Радіо сказала директор галереї пані Гана Рочнякова:

Г.Рочнякова: Передусім, у місті Пршібрам живе багато людей, які мають особисті контакти з українцями. Крім того наш мер симпатизує народам із країн Східної Європи, йому подобається їхнє мистецтво і традиції. В місті Пршібрам живуть постійно і родини з нової хвилі української еміграції. Є тут і туристичне бюро, яке займається туризмом з України. Але й живуть у нас також і нащадки тих, хто народився ще в Україні.

Виставка творів українських митців у Пршібрамі мала успіх. Важливо, що вона привернула увагу його жителів до України, із якою місто, і ширше – Чеську Республіку єднають давні й добрі стосунки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG