Доступність посилання

ТОП новини

Кровна помста в Албанії, як традиційний вимір справедливості


Кровна помста в Албанії, як традиційний вимір справедливості

Прага, 20 травня 2002 – Балканська країна Албанія, розташована фактично у центрі Європи, відома своєю політичною й соціально-економічною нестабільністю і критикована за нездатність взяти під контроль високий рівень злочинності, зокрема контрабанду людей і наркотиків, привертає увагу європейських правників і журналістів ще й іншим, дивним для цієї частини Європи явищем – кровною помстою, яка тут традиційно застосовується як вимір справедливості.

Останніми роками для країн Східної Європи однією з умов вступу до Європейського союзу стало скасування смертної кари. Албанія є якраз серед тих країн, які планують потрапити до ЄС у другій або третій хвилі. Кровна помста тут, щоправда, не узаконена, проте ніхто не може її заборонити. Навіть за комуністичних часів, коли існувала сувора заборона, кровна помста була поширена, хоча дещо меншою мірою, ніж сьогодні. Як пише агентство Асошіейтед пресс у кореспонденції з Албанії, цей кривавий закон під назвою «канун» впровадив північно-албанський принц приблизно 600 років тому. Згідно з цим звичаєм, за убивство члена родини повинен відімстити інший член родини чоловічої статі. На всякий випадок ворогуючі сторони не залишали в живих навіть дітей і немовлят чоловічої статі, бо ті виростали й ставали месниками. Таким чином протягом століть і донині в Албанії і до певної міри у краї Косово гинули тисячі людей, зникали родини і цілі покоління.

Звичай кровної помсти відновився з падінням комуністичного режиму й особливо після заворушень 97-го року, коли були розграбовані арсенали військових частин і поліції. У приватних руках опинилися тисячі одиниць зброї, зростав рівень злочинності і кровної помсти теж. У суспільстві, поділеному на племена, що мають у руках зброю, і де уряд не має достатніх впливів, поставити ситуацію під контроль, надзвичайно тяжко, фактично неможливо. Кореспондент агентства Асошіейтед пресс наводить приклад міста Шкодра, яке налічує 170 тисяч мешканців, із яких понад 500 родин, тобто приблизно 2000 людей перебувають у стані кровної помсти. Тільки в одній з дільниць міста, за словами автора, 118 дітей залишилися без батьків, що загинули від кровної помсти. Автор наводить кілька надзвичайно красномовних, емоційних прикладів, які напевно, викличуть здивування в інших європейських країнах.

Окремі приватні групи розпрацьовують різні плани з метою скоротити розмах кровної помсти. Так званий Союз мирних місіонерів запропонував, наприклад, модернізувати канун, тобто закон кровної помсти. Згідно новою пропозицією, кровна помста мала би стосуватися лише особи вбивці, тобто ворогуюча сторона мала би право вбити лише вбивцю члена її родини. З одного боку юристи, посилаючись на закони й практику інших країн світу, називають таке рішення антиконституційним. З іншого боку, скептики вважають, що таку пропозицію ніхто не прийме, як і заборону кровної помсти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG