Доступність посилання

ТОП новини

Прямий Ефір: З ким, чому і проти кого об’єднуються українські комуністи? З приводу об’єднаного з’їзду КПУ, що відбувся у Києві 26 травня цього року


Прямий Ефір: З ким, чому і проти кого об’єднуються українські комуністи? З приводу об’єднаного з’їзду КПУ, що відбувся у Києві 26 травня цього року

Київ-Прага, 27 травня 2002 - В київській студії працює Сергій Грабовський. Гості київської студії: головний редактор часопису “Свобода” Олег Ляшко, політолог Кость Бондаренко та економіст Леонід Шульман.

Передачу з Праги веде Зиновій Фрис

Зиновій Фрис

Учора в Києві відбувся об’єднаний з’їзд Комуністичної партії України. Я хотів би, щоб наші гості подискутували трохи на цю тему. Я гадаю, що об’єднання відбувалося надто спокійно. Чи за цією зовнішньою ідилією все насправді так? Пане Бондаренко, Ви як політолог - що, власне кажучи, відбулося?

Кость Бондаренко

Насправді відбулося формальне об’єднання двох політичних сил, які реально були давно об’єднані. 98-го року і 2002 року ці дві сили йшли одним партійним списком до Верховної Ради, в минулому і цьому парламенті мали спільну фракцію, тому в даному разі йшлося лише про те, щоби ліквідувати певну формальність, яка існувала. Вони полягала в тому, що існувало два реєстраційних свідоцтва двох різних партій. Хоча скажімо, про партію Гуренка майже не було чути в Україні, і на минулих виборах у виборчому списку Станіслав Гуренко фігурував як позапартійний. Що стосується того, чи було ліквідовано якісь суперечності цим об’єднанням - об’єднання, як на мене, виключно бутафорне, і суперечності, які існують у комуністичному русі, не ліквідувало. Тому що й далі існують в Україні інші партії, які називають себе комуністичними, на минулих виборах, які відбулись у березні, фігурувало, здається, три комуністичні партії, які йшли до Верховної Ради і не пройшли. Ті комуністичні партії, які не пройшли до Верховної Ради, не об’єдналися з партією Симоненка і партією Гуренка, далі існують, а також наявні кілька центрів тяжіння, кілька таких прихованих фракцій усередині Комуністичної партії України Симоненківської. Скажімо, не все вирішується тепер уже Симоненком і його найближчим оточенням. Є доволі потужна фігура Грача, яка продовжує мутити воду в Комуністичній партії, є доволі сильні інші фігури, які навряд чи змиряться з тим, що Симоненко буде далі при владі, які бажають, щоби комуністична партія була більш сильним гравцем, з одного боку, а з іншого – щоб вона більш активно співпрацювала з владою на одному фронті, скажімо, із блоком «За єдину Україну».

Зиновій Фрис

І власне, повідомляють у засобах масової інформації про те, що напередодні цього з’їзду Симоненко зустрічався з Кучмою. Я мушу сказати малесенький відступ – комуністів сьогодні у нас немає. Ми від самого ранку телефонували представникам комуністичних партій, і Гуренківської, і Симоненківської, на жаль, сьогодні в них ціла низка засідань, і практично ми не змогли не тільки запросити, а й записати розмову. Понеділок, на жаль, такий день, і це треба визнати. Але ми маємо інформацію про цей з’їзд, і я хотів би зачитати одну цитату. «Об’єднана Комуністична партія України має намір реформувати політичну систему у напрямку демократизації та недопущення встановлення в Україні авторитарної диктатури», - про це йдеться в заяві, ухваленій учора об’єднаним з’їздом КПУ, «За процвітаючу соціалістичну Україну». Пане Шульман, я знаю, що Ви не є особливим симпатиком комуністів, але у всякому разі у Вас є особлива думка щодо ролі комуністів і щодо їхнього сьогоднішнього становища в українському суспільстві.

Леонід Шульман

З’їзд, що відбувся – це парадне шоу, але я хочу застерегти слухачів від недооцінки комуністичної загрози. Комуністи час від часу перемагають в тій чи тій країні, і це впродовж усієї історії пов’язано з тим, що вони вміють агітувати людей. Вони вміють вишукувати недоліки в чинній ситуації й акцентують увагу людей на цих недоліках, і критика їхня найчастіше правильна. Так само як правильно критикували дії чинної влади Наталя Вітренко, хоч вона й не комуністка, а прогресивна соціалістка формально. Але рецепти виходу з різних криз ліві сили завжди рекомендують хибні, однак люди за ними йдуть, хоч потім їх чекає тільки розчарування в цьому. Що трапилось на пострадянському просторі? Коли комунізм нібито репнув, на Заході і на Сході настала пора ейфорії, ми всі думали, що демократична громадськість Заходу допоможе нам, але ж проза життя виявилась іншою. Не гуманітарна інтелігенція править бал і порядкує в демократичних державах. Там влада належить великому бізнесу, великому капіталу. А великий бізнес зацікавлений в тому, щоб і Україна, й інші пострадянські країни перетворились на держави на зразок Зімбабве, тобто були споживачами неліквідів, західних товарів, які вже втратили привабливість для західного покупця, і, по-друге, щоб ми постачали на Захід дешеву сировину, бо в нас низький рівень зарплати. Ось така мета накинути нам курс так званих реформ, реформи маються на увазі – на засадах ринкового фундаменталізму, реформи, які складаються з лібералізації, дерегуляції і приватизації, і Латинська Америка вже 20 років чи більше йде цим шляхом. До чого вона прийшла – ми добре бачимо. Криза в Аргентині, дві кризи в Бразилії, дві кризи в Мексиці, нищівна руйнація економіки.

Зиновій Фрис

Пане Шульман, дякуємо, Ви згадали Наталю Вітренко. Ось що вона думає з приводу об’єднаного з’їзду України.

Наталя Вітренко

Я думаю що для вас, для США комуністи еволюціонують в кращий бік, бо вони стають все більш буржуазними, вони підписали політичний договір з Соціалістичною партією, з блоком Юлії Тимошенко, із блоком Віктора Ющенка. Тобто з тими політичними силами, яких дуже опікує якраз адміністрація президента Буша. І комуністи з ними підписали політичний договір. І комуністи запропонували пакет, за яким не тільки комуніст повинен бути на чолі парламенту, а ще представники тої ж політичної, як я називаю, проамериканської сили. Вони домовились, вони узгодили, з трибуни виступав і оприлюднив цей пакет сам Петро Симоненко. Тобто те, що відбулось потім – чому комуністи не проголосували, не віднесли свої бюлетені – це вже, знаєте, поза сценою, а на сцені це те, що вони засвідчили свою прив’язаність до проамериканських кіл. Оце, я думаю, стало зрозуміло багатьом в Україні.

Зиновій Фрис

Отже, за словами Наталі Вітренко, комуністи України підігрують американцям. Це цікава точка зору. Леонід Кравчук, колишній комуніст, перший президент України – ось що він заявив.

Леонід Кравчук

Комуністи не нехтують можливостями, скажімо, використати ринок у своїх інтересах. І щодо офісу, і щодо забезпечення партії, і видавництва, газети, шукають спонсорів, вони брали активну участь у 98 році в цих гендлях парламентських із Лазаренком. І Ткаченко, Симоненко, збиралися, обговорювали і на тому таборі, і на тому таборі. Скажімо, зараз те, що сталося – група чотирьох, вони йшли на конкретні переговори, збиралися, підписували.

Зиновій Фрис

Запитання до наших гостей – за принципом «проти кого дружимо». Проти кого (якщо справді) об’єдналися українські комуністи?

Кость Бондаренко

Я б не сказав «проти кого», а «за що». Комуністи стали справді бізнесменами багато в чому, і у Верховній Раді вони навчилися рахувати гроші, і навчилися прираховувати те, що вони є зараз золотою акцією, і хочуть бути нею не лише у Верховній Раді, а й нашому суспільстві.

Леонід Шульман

Я не згоден із пані Вітренко. Комуністи в нас антинаціональна сила, але не проамериканська. Це сила відверто проросійська, і вони цього не приховують.

Олег Ляшко

Як юрист я вважаю, що об’єднавчий з’їзд, який відбувся у неділю – це вимушений крок із боку комуністів, оскільки партія Гуренка була зареєстрована раніше партії Симоненка, і на цій підставі партія Симоненка підлягає зняттю з реєстрації. Думаю, що це чисто формальний крок.

Зиновій Фрис

Чи будуть комуністи після цього об’єднання могутнішою силою? Пане Бондаренко.

Кость Бондаренко

В даному випадку не слід говорити про об’єднання, слід говорити, наскільки вони сильнішими стануть внаслідок спікеріади. Саме це буде ознакою їхньої сили чи несили. Вони потрібні зараз президенту, вони надалі потрібні цьому режиму, оскільки президент Кучма двічі проходив – за їх сприяння – на президентський пост, і їм платять «по векселях» зараз.

Зиновій Фрис

Хоча на початку роботи Верховної Ради здавалося, що комуністи відверто проти влади, проти Кучми. Пане Шульман, так це було?

Леонід Шульман

Я думаю, що це не зовсім так. Але мені здається, що головний здобуток комуністів від усіх цих дій буде результатом дії нашого власного керівництва, нашої власної адміністрації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG