Доступність посилання

ТОП новини

Західні експерти критикують ситуацію, що склалася у Верховній Раді з обранням нового керівництва українського парламенту


Західні експерти критикують ситуацію, що склалася у Верховній Раді з обранням нового керівництва українського парламенту

Берлін, 31 травня 2002 - “Демократія по-українські” – так прокоментував події в Києві німецький політолог, професор кельнського університету Герхард Сімон.

У західних країнах з розвинутою демократію навіть не можна собі уявити ситуацію, подібну тій, що склалася у Верховній Раді України, зауважив німецький політолог Герхард Сімон:

“В українському парламенті трапилося щось неймовірне: політичні сили, які під час виборів не отримали підтримки з боку населення, сформували керівництво Верховної Ради.” На думку німецького політолога, це стало свідченням того, що український парламент більше не можна вважати самостійною політичною силою, яка працює поруч із виконавчими органами владами – урядом та президентською адміністрацією. “Верховна Рада, як і в минулому, залишається залежною від виконавчої влади та тиску, що чиниться на депутатів”, - проаналізував Герхард Сімон.

Водночас німецький політолог налаштований оптимістично стосовно майбутнього розвитку парламентаризму в Україні:

“Те, що зараз відбувається, тобто маніпуляція парламентом із боку президента, не є чимось новим для України. Але нині існує надія, що в майбутньому парламент не буде легкою здобиччю для таких маніпуляцій”. У зв'язку з цим Герхард Сімон звернув увагу на існування груп та партій, які під час нинішнього легіслатурного періоду зможуть відстоювати самостійну політику, представляти альтернативні пропозиції. Навіть, якщо їхні пропозиції відхилятимуться більшістю та президентською адміністрацією, вони матимуть трибуну для висловлення своєї думки. Серед таких партій Сімон, у першу чергу, назвав фракцію “Наша Україна”.

“Отже, можна сказати, що в парламенті розпочалося формування ядра опозиції, навіть незважаючи на те, що цю опозицію перетворили на меншість – до речі, всупереч волі виборців. Якщо Віктору Ющенку вдасться зберегти єдність своєї фракції протягом наступних років, то вже це можна буде вважати позитивним досягненням”, - наголосив німецький політолог Герхард Сімон.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG