Доступність посилання

ТОП новини

Перебіг кількамісячного протистояння між Білоруссю та ОБСЄ


Перебіг кількамісячного протистояння між Білоруссю та ОБСЄ

Мінськ-Прага, 10 червня 2002 -

Марія Щур: Білоруська влада змусила дипломатів місії ОБСЄ у Мінську виїхати з країни. У понеділок був змушений поїхати останній тимчасовий керівник місії, британський дипломат Ендрю Карпентер. Таким чином, роботу місії у Мінську практично паралізовано. Але, як наполягають в ОБСЄ, не припинено. Учора до конфлікту підключився і ЄС, який піддав гострій критиці дії білоруської влади. Заяви з приводу нинішнього конфлікту звучали сьогодні й у віденській штаб-квартирі ОБСЄ й у білоруській столиці. Телефоном до нас долучається наш мінський кореспондент Юрій Свірко.

Марія Щур: Юрію, чи пропонує ОБСЄ якійсь варіант вирішення цієї ситуації, яку у Відні називають складною, хоча й уникають вживати слово криза?

Юрій Свірко: Справді, сьогодні у Відні відбулася прес-конференція голови Постійної ради ОБСЄ, керівника португальської делегації у Відні, посла Жуана Деліма Піментеля. Він скликав спеціальну конференцію у Віденському палаці Говбург аби розповісти журналістам подробиці скандалу навколо місії ОБСЄ в Білорусі. За словами представника голови ОБСЄ, зараз у ОБСЄ головою є Португалія, останній дипломат у складі місії, американська громадянка Мегін Фіцджералд поїде у Відень, тому що у її присутності в Мінську немає сенсу. Тут залишається лише молдованка Аліна Жовсан, яка буде займатися адміністративними справами. Голова Постійної ради ОБСЄ Жуан Деліма Піментель закликав на прес-конференції білоруську сторону дати конкретні пропозиції щодо зміни мандата групи ОБСЄ, якщо офіційний Мінськ вважає нинішній мандат групи не відповідним. Замість цього, наголосив португальський дипломат, білоруська влада скаржилася на минулі події та вела абстрактні розмови щодо зміни мандата. «На сьогоднішній день,-сказав він,- ми не одержали жодної пропозиції щодо нового мандата.»

Марія Щур: Що на це говорять у Мінську? Чи почула білоруська влада заклик надати конкретні пропозиції для ОБСЄ?

Юрій Свірко: Дуже цікаво, що прес-конференція в білоруському Міністерстві закордонних справ відбувалася десь за дві години до прес-конференції у Відні. Але речник білоруського МЗС Павло Латузко за кілька годин до віденської прес-конференції погодився її прокоментувати. Він сказав, що білоруська проблема на прес-конференціях не вирішується, її треба розв’язувати на засіданні Постійної ради. У Відні на Постійній раді білоруський представник в ОБСЄ, посол Віктор Гайсенок сказав, що група ОБСЄ з Мінська ігнорує своє головне завдання - сприяти державним органам Білорусі у розвиненні демократичних інституцій. Посол Гайсенок в Відні висловив міркування, що група ОБСЄ сприяла дестабілізації ситуації у державі та скомпрометувала себе й в опозиції, й у населення, й у влади. Щодо представника Міністерства закордонних справ Білорусі Павла Латузка, то він весь час посилався на заяву Міністерства закордонних справ Білорусі від 15 травня. Це була реакція білоруського боку на першу заяву ЄС від 8 травня. Тоді ЄС закликав Білорусь негайно спинити конфлікт навколо групи ОБСЄ в Мінську та відновити всі візи і дипломатичні акредитації співробітників.

Марія Щур: Як ОБСЄ реагує на звинувачення білоруської влади у тому, що вона підтримувала опозицію і не виконувала те, для чого їй було видано мандат?

Юрій Свірко: Представники Португалії, яка цього року головує в ОБСЄ, вважають, що попередній глава місії, німецький посол Ганс Йорк Вік нічого кримінального не робив. Хоча президент Лукашенко ще минулого року оголосив його шпигуном і закликав його не чекати, поки сам Лукашенко його не викине з країни. Посол Вік був змушений з’їхати. Він поїхав із Білорусі у грудні. З цього моменту і починається дуже тривалий конфлікт між ОБСЄ та офіційним Мінськом.

Марія Щур: Представники ОБСЄ у Відні сподіваються на те, що якогось компромісу з Мінськом їм усе ж таки вдасться досягнути, і що місія зможе поновити роботу на підставі нинішнього мандата. Як на Вашу думку, міг би виглядати цей компроміс?

Юрій Свірко: Португалія ніколи не хотіла змінити мандат, але тепер, оскільки місія, справді, не може в Мінську працювати, вона піде на якісь косметичні зміни, тому що мандат затверджено рішенням стамбульського Самміту ОБСЄ 1999 року, і Захід не хоче його змінювати, щоб місія ОБСЄ і далі спостерігала за процесами демократизації у Білорусі.

Марія Щур: Дякую, Юрію нагадаю, що про напруження стосунків між білоруською владою та ОБСЄ розповів Юрій Свірко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG