Доступність посилання

ТОП новини

США поновлюють кредитні стосунки із Україною


США поновлюють кредитні стосунки із Україною

Київ, 11 червня 2002 - 10 червня у Києві посол Сполучених Штатів Америки в Україні Карлос Паскуаль та міністр фінансів України Ігор Юшко підписали угоду про консолідацію та реструктуризацію за умовами Паризького клубу сплати 179 мільйонів доларів, або близько 70 відсотків загального боргу України двом установам – Ексімбанку і департаменту сільського господарства США. Після підписання угоди представники двох держав прокоментували і заяву президентів Росії та України щодо намірів спільного управління українською газотранспортною мережею.

Досягнуті домовленості між Леонідом Кучмою і Володимиром Путіним Карлос Паскуаль вважає важливим елементом у відносинах Росії й України та Україною і європейською спільнотою.

“Здатність України управляти своєю газотранспортною системою є надзвичайно важливою для ствердження її репутації у Європі. Особливо, коли будуть додаватися нові шляхи транзиту енергоресурсів до Європи. Ми вважаємо, що в такій схемі брали участь і постачальники газу й Україна, як транзитна держава, і споживачі газу в Європі. І якщо буде сфера, у якій ми зможемо надати технічну підтримку, або пораду, ми будемо це робити”, - зауважив Карлос Паскуаль.

Ігор Юшко досягнуті Леонідом Кучмою і Володимиром Путіним домовленості називає принциповими і які дозволяють рухатись двом державам у газовій сфері вперед. “Йдеться про досягнення принципових узгодженостей щодо просування вперед у відпрацюванні цього питання. Це не є якийсь формальний документ, який остаточно узгодив усі кондиції і таке інше, але як політичне рішення – надзвичайно важливе для просування вперед”, - зазначив Ігор Юшко.

Щодо підписаної Сполученими Штатами та Україною угоди про реструктуризацію боргу, то, як заявив Карлос Паскуаль, вона дозволяє поновити кредитні стосунки між США та Україною.

“20 червня Експортно-імпортний банк США поновить свою роботу в Україні для кредитування малого та середнього бізнесу. Це дозволить отримувати українським підприємцям отримувати кредити строком на 7 років. Такі кредити будуть доступні для приватного сектору, а також позичальників із громадського й державного сектору. Щодо кредитів приватного сектору, вони залежатимуть не від державних гарантій, а від кредитоспроможності проекту”, - зазначив Карлос Паскуаль.

Ігор Юшко вважає, що підписана угода між Сполученим Штатами й Україною є важливим надто важливою для відновлення формально і юридично кредитоспроможність України, як держави на міжнародних ринках. “Сьогоднішнє підписання, на мій погляд, є важливим сигналом і для урядів інших країн, і для міжнародних фінансових інституцій, і для приватних інвесторів, що наші стосунки розвиваються позитивно. Та робота, яку ми розпочали два роки тому, приходить до логічного завершення. Під логічним завершенням, звичайно, я маю на увазі відкриття нових можливостей як у фінансових співвідношеннях, так і в інших сферах”, - зауважив Ігор Юшко.

Як повідомив міністр фінансів, до підписання зараз готуються угоди про реструктуризацію боргів з іншими членами Паризького клубу кредиторів - урядами Франції, Італії та Японії. До слова, Карлос Паскуаль зауважив, що вже до кінця серпня стане відомо про те, чи отримає Україна статус країни з ринковою економікою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG