Доступність посилання

ТОП новини

Україна – найактивніший партнер НАТО в регіоні - західні експерти


Україна – найактивніший партнер НАТО в регіоні - західні експерти

Прага, 14 червня 2002 – Незалежна Україна є ключовим елементом євроатлантичної безпеки, а європейська інтеграція без України буде неповноцінною – так сьогодні коментують західні щоденники прагнення української влади наблизити країну до ЄС і НАТО. На тлі постійної критики політичного курсу України, сьогоднішні публікації є дуже позитивними.

Європейському Союзу слід надіслати Києву політичний сигнал, інакше український корабель може занести на Схід – пише у п’ятницю австрійський щоденник "Ді Прес". Він цитує експерта Австрійської академії державної оброни Мартина Малека, який щоправда висловлює сумнів у тому, що до 2015 року Україна набуде членства в Євросоюзі. Водночас інший експерт з Інституту Дунайського й Центральноєвропейського регіону Геральд Роскоглер в інтерв’ю "Ді Прес" сказав, що Україна - не місток між Сходом і Заходом; без неї взагалі європейська інтеграція буде неповноцінною.

"Уся увага прикута до Києва, який зробив великий крок" – із такою назвою американський провідний щоденник "Вол Стріт Джорнел" вміщує коментар політолога Владіміра Сокора. Він вважає, що Україна є ключовою частиною системи євроатлантичної безпеки і пояснює, чому? Серед центральноєвропейських країн Україна найактивніший партнер НАТО. Саме на її території альянс найчастіше проводить військові навчання, як наземні так і морські. Її найкращий Яворівський військовий полігон, який також вважають найліпшим у колишньому Радянському Союзі, фактично став НАТівським тренувальним центром для миротворчих сил. Американські, французькі та інші армії НАТО проводять свої навчання і на полігоні Широкий Лан.

Провідний аналітик американського центру Jamestown Foundation Владімір Сокор наголошує, що Україна – єдина з держав не членів НАТО, з якою альянс має спільні миротворчі сили на Балканах; це – українсько-польський батальйон. Попри тиск Росії приєднатися до протестів Москви проти військової операції НАТО в Боснії та Косові, Україна підтримала НАТО. Експерт нагадує, що на відміну від Москви, Київ також завжди відкрито підтримував розширення альянсу на Схід і висловлював зацікавленість у сусідстві з НАТО.

І що найголовніше у нинішніх умовах, мовиться у "Вол Стріт Джорнел": як партнер анти-терористичної західної коаліції, Україна надає повітряний простір американським літакам, які від жовтня минулого року здійснили через її територію понад 2 тисячі перельотів із Європи до Афганістану й Середньої Азії. Більше того, Україна позичила НАТО свої військово-транспортні літаки для розміщення військ альянсу в Афганістані. Найбільше українські літаки використовує нині Німеччина.

Проте американський аналітик Сокор зазначає, що у світі після 11 вересня стає очевидним: українські збройні сили конче потребують реформ і модернізації армії таким чином, аби вона була здатною боротися з тероризмом, перемитництвом злочинців, контрабандою зброї, наркотиків та з нелегальною міграцією, що є потенційною загрозою для НАТО й Європейського Союзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG