Доступність посилання

ТОП новини

Безправна Одеса: Переслідування активістів національного руху стало нині для Одеси звичною справою


Безправна Одеса: Переслідування активістів національного руху стало нині для Одеси звичною справою

Одеса, 24 червня 2002 - Арешти, карні справи.

Однією з жертв нинішньої системи став представник об’єднання “Українське Братство”, голова міського комітету опору “За правду” Андрій Юсов.

Саме молодий активіст Андрій Юсів був серед організаторів багатьох акцій на підтримку українських національних інтересів в Одесі.

Пікети біля приміщення мерії або прокуратури, акції з вимогою повернення місту провулка на честь Романа Шухевича, під гаслами необхідності проведення повторних демократичних виборів та на захист національної церкви. Усі ці заходи не проходили без участі Андрія Юсова.

Одеська міліція знала про це. Результатом стало порушення карної справи за статтею “групові заворушення” і постійний тиск, погрози на адресу молодого активіста.

Андрій Юсов розповідає:

“Всі добре пам'ятають, хто слідкував за подіями, що громадський комітет опору “За правду” брав активну участь у політичній боротьби викриваючи вчинки владних чиновників, розповідав про їхню анти законність та проти народність.

Влада вирішила діяти методами які випробували на активістах УНА – УНСО. Порушено кримінальну справу одразу після пікетування Жовтневого районного суду Одеси, яке відбулося 1 березня 2002 року.

Але, це був лише привід для того щоби перед будь якою наступною нашою акцією мене викликати на допити, не давати нормально до акції підготуватися, тримати у певній напрузі мою родину, погрожувати обшуками, проводити очні стави та організовувати візити слідчих до університету...”

За словами активіста “Українського братства” Андрія Юсова, “розгляд кримінальної справи активізували після його участі у пікетуванні біля Верховної Ради України під гаслами необхідності перевиборів в Одесі.

Нажаль, допити активістів “Українського Братства” та організації “Щит Батьківщини” стали вже сумною традицією для місцевих правоохоронців. Нагадаю, що подібному тиску піддається й Олесь Янчук – голова одеської міської організації “Щит Батьківщини”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG