Доступність посилання

ТОП новини

На черзі замітка нашого н’юйоркскього кореспондента про те, як один безбожник поставив, як то кажуть, на вуха усю боголюбиву Америку


На черзі замітка нашого н’юйоркскього кореспондента про те, як один безбожник поставив, як то кажуть, на вуха усю боголюбиву Америку

Н’ю Йорк, 28 червня 2002 - Ідеться про рішення федерального апеляційного суду у Сан-Франциско, який щойно ухвалив, що Присяга відданості прапорові суперечить Конституції, бо там є згадка про Бога, тож згадка ця є порушенням принципу відокремлення церкви від держави.

Є у Сполучених Штатах традиція, усталена ще наприкінці 19-го століття: перед початком шкільного дня учні присягаються у відданості американському прапорові. Текст коротенький і звучить приблизно так: “Я присягаюся бути відданим прапорові Сполучених Штатів Америки та республіці, єдиній та непорушній країні під Богом, із свободою та справедливістю для всіх”. Слова “під Богом” було додано до тексту десь півстоліття тому, у розпал Холодної війни спеціальним рішенням Конгресу, аби підкреслити принципову ідеологічну відмінність боголюбивої демократичної Америки від безбожного комуністичного режиму Радянського Союзу.

Ухвала щодо згадки про Бога наспіла внаслідок судового позову атеїста Майкла Нюдау. Він заявив, що його дочка у школі змушена щодня згадувати Бога, а це згубно впливає на її психіку. Судді, більшістю двоє проти одного, погодилися і відтак заборонили присягати у відданості державному прапорові у школах дев'ятьох західних штатів, що підлягають юрисдикції цього федерального окружного апеляційного суду. Зауважимо, що це рішення суд прийняв саме в той час, коли американці переживають просто надзвичайне піднесення патріотичних почуттів після нападу ісламських терористів на Нью-Йорк і Вашингтон 11-вересня минулого року. Зірково-смугасті прапори бачимо мало не на кожному кроці – у вікнах та на балконах житлових будинків, на антенах та дверцятах автомобілів, на супермаркетах і кінотеатрах, на ліхтарних стовпах, одне слово – усюди. Тож реакція суспільства на рішення федерального суду була негайною й гострою.

Законодавці у Конгресі демонстративно вийшли на східці Капітолію і хором декламували Присягу відданості прапорові.

Сенат одностайно ухвалив резолюцію, де, зокрема, говориться, що Сполучені Штати ґрунтувалися на свободі релігії, що батьки-засновники республіки були глибоко віруючими людьми, що Конституція не лише забороняє урядові впроваджувати релігію, а й гарантує релігійну свободу, що віра у Бога згадується не лише у Присязі, а й у патріотичних піснях і гравірується на американських грошах. Сенат закликає Федеральний апеляційний суд 9-го Округу переглянути цю справу.

Президент Буш назвав рішення суду “безглуздим”.

Та й ліберальна “Нью-Йорк Таймс” вважає, що рішення не має сенсу. Згадка про Бога всередині тексту присяги – це не молитва.

На думку газети, треба завжди обстоювати один із головних принципів демократичного врядування – відокремлення церкви від держави. Що ж до рішення апеляційного суду, то воно, пише Таймс, лише відволікає увагу суспільства, бо уся справа з Присягою та згадкою про Бога не має нічого спільного з цим засадничим принципом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG