Доступність посилання

ТОП новини

Інтереси Ґазпрому в Україні просуватиме Донецький та Дніпропетровський клан – західні оглядачі


Інтереси Ґазпрому в Україні просуватиме Донецький та Дніпропетровський клан – західні оглядачі

Прага, 4 липня 2002 – Російський Ґазпром шукає союзників в українському парламенті. Зіткнувшись із проблемою ратифікації угоди про створення міжнародного консорціуму з експлуатації українських трубопроводів, російські енергетичні магнати сподіваються на підтримку своїх колеґ із донецького та дніпропетровського кланів.

Створення міжнародного газового консорціуму не завершилося підписанням відповідної угоди між Україною, Росією та Німеччиною. Без ухвалення цієї угоди українським парламентом проект може так і залишитись на папері. Лідери опозиції в Україні, включно із колишнім енергетичним віце-прем’єром Юлією Тимошенко, вже виступили категорично проти угоди. Усвідомлюючи це, Ґазпром почав створювати лобі в Україні для того, щоб забезпечити безперешкодне проходження закону через Верховну Раду.

Про це нещодавно повідомив індустрійний вісник Petroleum Argus. За версією цього агентства новин енергетичної галузі, лобі Ґазпрому в Україні творитиметься на базі тих підприємств, які пов’язані з Ґазпромом контрактними зв’язками. «Українські виробники труб, об’єднані у так званий Донецький клан, очевидно підтримають консорціум», мовиться у віснику Petroleum Argus.

Серед тих, хто просуватиме інтереси Ґазпрому в Україні, вісник називає Індустріальний Союз Донбасу, що контролює Харцизький трубний завод та Корпорацію Інтрепайп, що репрезентує Дніпропетровський клан.

Список лобістів Ґазпрому в Україні, на думку Petroleum Argus, може поповнитися і за рахунок інших металургійних підприємств та виробників устаткування. «Усі ці компанії запропонували свою підтримку консорціумові, якщо той обере українські, а не іноземні труби», – мовиться в індустрійному віснику Petroleum Argus. А скоординувати зусилля українського лобі Ґазпрому має посол Росії в Україні, колишній прем’єр-міністр Росії та колишній голова Ґазпрому Віктор Черномирдін.

Як зауважує аналітик Радіо Свобода Майкл Лелівельд, за іронією долі йдеться про ті самі українські підприємства, які ведуть із Росією ледь не торговельні війни з приводу накладання на їхню продукцію 40-відсоткових тарифів та обмеження їхнього експорту до Росії квотами.

Металургійна промисловість складає близько 15% від валового внутрішнього продукту України, і за припущеннями журналістів із англомовної української газети Київ Пост, шляхом накладання обмежень Москва намагалася примусити Київ погодитися віддати їй під контроль свої трубопроводи. Але Ґазпром був серед тих, хто зазнав збитків від обмежень на українську продукцію – адже саме він був головним клієнтом українських підприємств.

Як би то не було, але повідомлення про те, що Ґазпром формує лобі в українському парламенті, означають, що Росія не очікує легкого ухвалення у Верховній Раді закону про створення міжнародного консорціуму, вважає оглядач Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG