Доступність посилання

ТОП новини

Російські військові льотчики тренуються в українському Криму


Російські військові льотчики тренуються в українському Криму

Симферополь, 12 липня 2002 – Корабельний полк морської авіації Північного флоту ВМФ Росії розпочинає тренувальні польоти на українському тренажері в Криму – про це повідомив прес-центр Чорноморського флоту Російської Федерації в Севастополі. Щороку кілька десятків російських льотчиків вчаться злітати і сідати на імітаційну палубу авіаносця в кримському містечку Саки.

На українському тренажері НИТКА, розташованому в Саках, протягом місяця тренуватимуться 30 російських морських льотчиків, які відпрацьовуватимуть зліт і посадку на палубу авіаносця. Для цього на початку тижня, що минає, до Криму з Псковської області Росії прибули 13 літаків Су-33, Су-25 і Су-27УБ. На Псковщині в містечку Остов існує російський тренувальний центр, де морські авіатори проходили попередню підготовку.

Тренажер НИТКА був збудований наприкінці 80-х років минулого століття і з проголошенням незалежності України перейшов у її власність. Цей комплекс практично на 100 відсотків імітує палубу авіаносного крейсера “Адмірал Кузнецов”, що зараз належить до складу Північного флоту ВМФ Росії. Починаючи з 1995 року, сюди на тренування щоліта прибуває кілька десятків російських морських льотчиків. За використання українського тренажера Міністерство оборони Російської Федерації щорічно виплачує 20 мільйонів рублів, постачаючи на цю суму запчастини до української військової техніки. Торік росіяни спробували відмовитися від послуг української НИТКИ, однак згодом переглянули цю позицію.

Тим часом у Севастополі розпочалися міждержавні консультації експертів змішаної українсько-російської підкомісії з питань базування в Україні Чорноморського флоту Росії. На порядку денному зустрічі одне питання – вироблення механізму реалізації домовленості про участь російської сторони у фінансуванні соціальних програм у місцях базування частин Чорноморського флоту Росії. На переговорах присутні представники владних структур міст Севастополь і Феодосія та селища Гвардійське, де стоять російські гарнізони.

Сторони обмінялися думками з цього питання і виявили, цитую військові джерела, "значні розходження у визначенні розміру участі бюджету Російської Федерації у розв’язанні соціальних завдань кримських міст".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG