Доступність посилання

ТОП новини

Офіційне пояснення прес-служби посольства США з приводу закидів, які прозвучали в телеефірі


Офіційне пояснення прес-служби посольства США з приводу закидів, які прозвучали в телеефірі

Київ, 30 липня 2002 - Минулої неділі у двох інформаційних програмах пройшла інформація про поїздку до Сполучених Штатів Америки восьми народних депутатів України. У цьому не було б нічого надзвичайного, якби ті сюжети не пройшли на вельми заанґажованих телеканалах – першому національному, де головою наглядової ради є віце-прем’єр-міністр України Володимир Семиноженко, та “Інтері”, почесним президентом якого донедавна був заступник голови Верховної Ради, один із лідерів Соціал-демократичної партії (об’єднаної) Олександр Зінченко.

Перший національний поінформував своїх глядачів про те, що у складі делегації з восьми осіб семеро репрезентували опозиційні фракції, і лише один депутат був від лояльної фракції. Ним виявилася Тамара Прошкуратова, член фракції об’єднаних соціал-демократів. Вона згадала про те, що шестеро підписали звернення до американської сторони про надання політичного притулку колишньому депутатові Верховної Ради України Олександрові Єльяшкевичу і, мовляв, на підтвердження цього передали нові записи плівок Мельниченка.

Крім того, Тамара Прошкуратова закинула Посольству США в Україні, яке організувало згадану поїздку, такий непропорційний підбір народних депутатів. Ще більше часу цьому сюжетові й Тамарі Прошкуратовій присвятив телеканал “Інтер”.

Я звернувся до посольства CША з проханням прокоментувати згаданий закид. І ось яка відповідь надійшла від прес-служби посольства:

“Тематикою липневої поїздки групи депутатів Верховної Ради до США було вивчення законотворчої процедури. Враховуючи це, Посольство запросило по два представники від кожної фракції Верховної Ради. Нагадаємо, що фракційна структура Верховної Ради у той час була іншою, ніж нині, бо фракція “Єдина Україна” тоді ще не розділилася на менші фракції. На жаль, незадовго до подорожі з’ясувалося, що двоє кандидатів від “Єдиної України” та по одному від “Нашої України” та СДПУ(о), через різні обставини, не зможуть взяти участи.

Узагалі ж, статистика обмінних поїздок українських парламентарів за програмами українського уряду підтверджує, що ми намагаємося надати таку можливість, на рівних підставах, якомога ширшому колові депутатів. Крім того, такі подорожі організовуються не лише для депутатів, а для представників виконавчої та судової влади, а також для фахівців та представників різних секторів українського суспільства”.

Це було офіційне пояснення посольства США в Україні на запит радіо “Свобода” із приводу закидів на його адресу у непропорційному підборі українських депутатів для поїздки в цю країну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG