Доступність посилання

ТОП новини

Підготовка США до можливого удару по Іраку. Німецькі вибори і майбутнє Європи


Підготовка США до можливого удару по Іраку. Німецькі вибори і майбутнє Європи

Прага, 6 серпня 2002 – У центрі уваги західної преси залишається підготовка США до можливого воєнного удару по Іраку з метою усунути від влади режим Саддама Хусейна. Оглядачі коментують можливі наслідки такої акції для Іраку і для Сполучених Штатів.

Як і досі, більшість оглядачів уважають, що можливий воєнний удар по Іраку і усунення Саддама Хусейна може принести більше шкоди в регіоні, ніж користі. Приміром, газета «Інтернешанел геральд трібюн» містить коментар науковця Азійсько-тихоокеанської програми безпеки при Австралійському національному університеті Алана Дюпона, який уважає, що Сполучені Штати після терористичних актів у Нью-Йорку і Вашингтоні всі свої зусилля настирно спрямовують на боротьбу з тероризмом, намагаючись поставити цю ідею в центр уваги всіх інших країн. У рамках цих зусиль мав би стати і удар по Іраку.

Порушення режимом Саддама Хусейна прав людини в Іраку є вражаюче, веде далі коментатор, проте не гірше, ніж у низці інших країн, де правлять тирани. Тим часом посідання іракським режимом зброї масового знищення, підкреслює автор, досі не служило достатньою причиною для міжнародної інтервенції. На думку автора, можливий удар по Іраку став би порушенням норм, які протягом останнього півстоліття служили основою міжнародних узаємин.

Коментатор німецької газети «Зюддойче цайтунґ» Стефан Корнеліус наголошує тим часом на тому, що більшість європейських країн, хоча визнають іракський режим особливо грубим, не готові підтримати воєнну акцію США, очікуючи відповіді на запитання: чому Ірак і чому саме тепер?

Коментуючи можливі наслідки загальних виборів у Німеччині, які відбудуться там наступного місяця, британська газета «Індепендент» у редакційній статті підкреслює, що результати цих виборів можуть мати вирішальний вплив на майбутнє Європи. Вибори канцлера можуть визначити дальшу роль Німеччини в Європі і пріоритетів Німеччини на дальші 4 роки. У цьому контексті газета розмірковує – як далеко вправо піде один із кандидатів Едмунд Штойбер, щоб забезпечити свою перемогу.

У рамках передвиборчої кампанії, підкреслює британська газета, теперішній канцлер Шредер переніс увагу з внутрішніх проблем на міжнародні. Знаючи настрої населення, він оголосив, що Німеччина не підтримає воєнної акції США в Іраку. Однак Штойбер продовжує атакувати Шредера за його спроби уникати обговорень проблеми безробіття й економічного спаду. На закінчення газета висловлює сподівання, що перемога Штойбера не означатиме приходу крайньо правих у Німеччині.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG