Доступність посилання

ТОП новини

Ґергард Шредер виступає проти воєнної акції в Іраку


Ґергард Шредер виступає проти воєнної акції в Іраку

Прага, 6 серпня 2002 – У наших інформаційних випусках ми розповідали вже про вчорашні заяви німецького канцлера Ґергарда Шредера про те, що його країна не братиме участі у воєнній акції проти Іраку. Власне, цими та іншими заявами в Ганновері нинішній німецький керівник розпочав свою передвиборчу кампанію. Нагадаю, парламентські вибори мають відбутися 22 вересня. Очолить новий уряд і дістане крісло канцлера партія-переможець.

Ґергард Шредер розпочав передвиборчу кампанію вже раніше. Причина, на думку спостерігачів, проста: опоненти з правого табору, за останніми опитуваннями, популярніші, ніж соціальні демократи. Рятуючи ситуацію, Шредер зробив у Ганновері кілька заяв, що одразу стали предметом найширшого обговорення.

Зокрема, він у категоричній формі висловився проти участі його держави у вірогідній воєнній акції в Іраку. За словами німецького канцлера, «тиск на Саддама Хуссейна – так! Нам належить зробити можливим, аби міжнародні спостерігачі приїхали до Іраку. Але не ігри у війну і воєнну інтервенцію. Від цього я можу лише застерегти. З нами це не пройде, пані і панове», – заявив Ґергард Шредер.

В іншому виступі канцлер дещо деталізував свою позицію: «З політичних та економічних міркувань вважаю хибним так інтенсивно дискутувати про воєнну інтервенцію, не маючи чіткої концепції. Це хибні пріоритети, і дискусія про те, що ми можемо допомогти фінансово, не відповідає більше тій ролі, яку Німеччина відіграє у світі».

Учора ж речник Едмунда Штойбера – головного конкурента Ґергарда Шредера на посаду канцлера – Вольфґанґ Шойбле скритикував німецького керівника за те, що він використовує іракську проблему в своїй передвиборчій кампанії в той час, коли світ мав би підтримати Сполучені Штати в намаганні змусити Ірак без будь-яких умов впустити на свою територію військових інспекторів. Сьогодні, продовжував речник Штойбера, нікому б не належало заявляти, що «ми ніколи не братимемо участі в воєнній акції».

Американський щоденник New York Times наводить слова політичного науковця з університету Ганновера Міхаеля Верца про те, що зосередження Шредером уваги на проблемі Іраку розраховане здебільшог, на внутрішню політику. Шредер і соціальні демократи, продовжує Верц, відчайдушні в намаганні вибудувати свою передвиборчу кампанію супроти Штойбера більш полярною.

Петер Шмідт, експерт із міжнародної політики Берлінського інституту міжнародної політики і безпеки, заявив, що якби Організація Об’єднаних Націй санкціонувала воєнні дії в Іраку і в них би брали участь інші держави, то Німеччина, можливо, була б серед цих держав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG