Доступність посилання

ТОП новини

ООН-Ірак


ООН-Ірак

Прага, 6 серпня 2002 - Організація Об`єднаних Націй відкидає іракське запрошення надіслати до Багдада інспекторів ООН, щоб ті переконалися, що Ірак не має зброї масового знищення. Виступаючи в Амані, Йорданія, міністр закордонних справ Іраку на запитання: як Ірак може довести, що він не виробляє зброї масового знищення, зокрема, сказав таке:

"Докази надійдуть від міжнародних інспекторів, якщо вони будуть підпорядковуватися не Пентагону чи ЦРУ, а Організації Об’єднаних Націй."

Назовні, здавалося б, усе логічно й щиро. З якої ж причини реакція ООН така, сказати б, прохолодна? – Із таким запитанням я звертаюся до нашого кореспондента в Нью-Йорку Юрія Дулерайна.

Юрій Дулерайн

Очевидно, справа в тім, що інспекторів ООН, яких іракський правитель Саддам Хусейн, фактично, вигнав чотири роки тому, нині запрошують не відновити працю, а лише вести переговори стосовно можливого поновлення перевірки - на умовах Багдаду. То ж, як-то кажуть в Одесі, тут дві великі різниці. Нагадаю, що 1991-го року після війни у Перській затоці ООН зобов’язала Ірак, як переможеного агресора, припинити всі розробки зброї масового знищення – хімічної, біологічної та ядерної. З метою перевірки туди скерували інспекторів ООН. Мовляв, якщо інспекція побачить, що умов дотримано, тоді ООН скасує санкції, накладені на Ірак за окупацію Кувейту. Одначе режим роками грав з інспекцією у піжмурки, перешкоджав на кожному кроці, звинувачував у шпигунстві, тож 1998 року інспектори змушені були припинити свою працю. Тепер Кофі Аннан, генеральний секретар ООН, заявив тут, у штаб-квартирі Організації, що Ганс Блікс, глава інспекційної комісії ООН, не поїде до Іраку на переговори, бо нема про що домовлятися. Ірак, за словами Аннана, не може диктувати свої умови. Треба зробити все можливе для повернення інспекторів, але для цього Саддам Хусейн мусить підпорядковуватися правилам ООН.

Людмила Ваннек

Якщо я не помиляюся, Ірак дістав відмову й від американського Конгресу.

Юрій Дулерайн

Саме так і сталося. Національна асамблея Іраку письмово запросила до Багдаду делегацію Конгресу Сполучених Штатів із тим, щоб вона їздила по країні, оглядала оборонні підприємства з метою довести відсутність зброї масового знищення. Але у Вашингтоні лідери обох партій одностайно відкинули запрошення.

Людмила Ваннек

А яка причина?

Юрій Дулерайн

Законодавці вважають, що Багдад хотів би замулити очі не лише Америці, а й Організації Об’єднаних Націй. За словами міністра оборони Дональда Рамсфелда, смішніше важко й вигадати, щоб жменька конгресменів шукала зброю в Іраку. Зважаючи на розміри тієї країни, перевірка зайняла б не менше як 50 років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG