Доступність посилання

ТОП новини

Екологічна громадськість Криму протестує проти будівництва в Симферопольському сквері Перемоги собору Олександра Невського


Екологічна громадськість Криму протестує проти будівництва в Симферопольському сквері Перемоги собору Олександра Невського

Симферополь, 13 серпня 2002 - У Криму знову розгорілася суперечка довкола побудови Симферопольському сквері Перемоги собору Олександра Невського. Будівництво ініціювали Кримська єпархія УПЦ Московської Патріархії та екс-спікер місцевого парламенту Леонід Грач. У понеділок проти цього протестувала Кримська асоціація «Екологія й мир», яка виставила свій пікет під стінами Верховної Ради Криму.

Кафедральний собор Святого Олександра Невського Російської православної церкви був збудований на державні кошти в середині 19 століття, а наприкінці 20-х років 20-го – був знищений комуністами. Ідея відновлення храму на тому ж місці і в такому ж вигляді, із якою виступив головний сучасний кримський комуніст Леонід Грач, який три роки тому посідав крісло спікера парламенту автономії, мала б виглядати як акт покаяння місцевих марксистів-ленінців, які принесли чимало бід Криму. Мала, але не виглядає так. Бо багато кримчан сприйняли ініціативу Леоніда Грача, підтриману Кримською єпархією УПЦ Московської Патріархії, як спробу використати російсько-православну ідею у передвиборчій кампанії. Приблизно тоді ж Леонід Грач заявив, що у 2004 році балотуватиметься на посаду Президента України.

Поки Грач перебував у Криму при владі, будь-які протести громадськості проти руйнування чи не єдиного в центрі міста скверу, де до того ж встановлений пам’ятний знак визволителям міста, були даремні. Архітектори, екологи та ветерани даремно доводили владі, що збудувати новий кафедральний храм церква може в іншому місті. Грач таки пробив дозвіл міської ради на знесення скверу, а від Кабінету міністрів України – на перенесення меморіального знака – танка Т-34. За ідеєю лідера кримських комуністів, тепер на місці скверу Перемоги має вирости Духовно-патріотичний комплекс, що прославлятиме російську і радянську зброю, виховуватиме кримчан у дусі російсько-православного патріотизму, сприятиме піднесення православної духовності в поліетнічному й багатоконфесійному Криму.

Кримська асоціація «Екологія й мир» у понеділок провела пікет біля стін Верховної Ради АРК, протестуючи проти знищення скверу Перемоги, до чого можуть призвести будівельні роботи. Цитую: «Спорудження собору змінить значення скверу, наповнить його іншим змістом, буде практично знищений сквер із більше ніж двомастами деревами» - наголошується у зверненні учасників пікету до мешканців Симферополя. Крім того, на думку пікетників, якщо пам'ятник-танк, встановлений на честь звільнення Симферополя від нацистських окупантів, буде перенесений «у який-небудь куток скверу при соборі», те це «призведе до втрати його значення як символу Перемоги». Члени Асоціації «Екологія й мир» звернулися до міської влади з вимогою «зберегти сквер Перемоги з пам'ятником-танком Т-34 як зелену зону відпочинку, як символ Перемоги - без змін», і запропонували розмістити собор Олександра Невського в іншому місці, а в сквері побудувати каплицю. Чи прислухається до цього влада – питання досить непросте, бо маховик, запущений комуністами, уже крутиться.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG