Доступність посилання

ТОП новини

«Кольчуга» не захистить Кучму – огляд західної преси


«Кольчуга» не захистить Кучму – огляд західної преси

Прага, 26 вересня 2002 – Повідомлення про те, що американський уряд зупиняє свою допомогу Україні у зв’язку з серйозними підозрами щодо продажу зброї до Іраку, викликали зацікавлення багатьох західних газет. Вони розповідають своїм читачам подробиці про можливий продаж «Кольчуг» режимові Саддама Хуссейна і доходять висновку, що американці вживуть жорстких заходів щодо України, якщо підозри, викликані записами майора Мельниченка, будуть доведені.

Тиск на Україну посилився після того, як Вашинґтон офіційно повідомив про замороження урядової допомоги Україні у розмірі майже 55 мільйонів доларів, пише британська газета «Таймз». Протягом останнього часу американські стосунки з Україною невпинно погіршувалися, а тепер очікується їхнє значне згортання, зауважує кореспондента британської газети «Таймз».

Звинувачення в продажі зброї напередодні планованої Сполученими Штатами воєнної акції щодо Іраку можуть сильно нашкодити Україні на Заході, підтримує думку кореспондент американської газети «Вашинтон Пост». Він звертає увагу на те, що дедалі глибша конфронтація між Україною і Заходом сталася в політично непевний для Леоніда Кучми момент, оскільки в Україні тривають протести проти президента, якого звинувачують у розквіті корупції, беззаконня та економічному занепаді країни.

Лідери опозиції вимагають проведення закритого слухання у Верховній Раді щодо продажу «Кольчуг». «Таке спеціальне засідання може перетворитися на трибунал проти президента Кучми, чиєї відставки вимагає опозиція», – говорить кореспондент німецької газети «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ». Досі американці надавали Україні найбільшу на Заході підтримку для її незалежної від Росії політики, веде далі німецький журналіст, а президент Буш підтримував зближення Києва з західними економічними інституціями та структурами безпеки.

Ця політика коштувала Вашинґтонові понад 2 мільярди доларів прямої допомоги і полягала в тому, що в Кучмі вбачали гаранта стабільності, який буде проводити ринкові реформи і не допускати комуністів до влади, а тому не звертали уваги на його недоліки, звертається до тієї ж теми британська журналістка з газети «Таймз». Проте критики цієї політики говорять, що гра зайшла надто далеко, а Україні, яка отримувала гроші і не проводила реформи, задовго це сходило з рук. Скандали, як, скажімо, той, що стався 1996 року і був пов’язаний із продажем літака колумбійським наркоділерам, не мали продовження. Проте зараз британська журналістка вважає, що докази продажу системи «Кольчуга» до Іраку потягнуть за собою жорсткі американські санкції щодо України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG