Доступність посилання

ТОП новини

Українське Товариство охорони пам’яток історії та культури веде боротьбу за збереження Національних заповідників “Софія Київська”, “Києво-Печерська Лавра” та інших пам’яток


Українське Товариство охорони пам’яток історії та культури веде боротьбу за збереження Національних заповідників “Софія Київська”, “Києво-Печерська Лавра” та інших пам’яток

Київ, 4 жовтня 2002 - Українське Товариство охорони пам’яток історії та культури провело прес-конференцію, присвячену ігноруванню чиновниками Київської міськдержадміністрації громадського протесту проти руйнування Національних заповідників “Софія Київська”, “Києво-Печерська Лавра” та інших пам’яток. З журналістами спілкувалися заступники голови цієї організації Лариса Скорик і Микола Пархоменко. Вони, зокрема, звинуватили Міністерство культури та мистецтв України у наданні дозволу на продовження будівельних робіт біля Софійського собору.

У моєму розпорядженні є такий дозвіл за підписом заступника Державного секретаря Міністерства Леоніда Новохатька. У ньому йдеться про погодження проекту реконструкції житлового будинку по вулиці Рильського, 5 за умови врахування зауважень засідання архітектурно-містобудівної ради Головкиївархітектури від 4 вересня цього року.

Учасники прес-конференції вважають, що Міністерство лукавить, оскільки так звана реконструкція, по-перше, завершилася, а по-друге, вельми скидалася на будівництво, включно зі спорудженням підземних гаражів, тобто дозвіл дали на будівництво заднім числом. Крім того, гаражі сусідять із підземним фітнес-центром, який за проектом містить кілька басейнів.

Лариса Скорик

Не менше половини, а той більше половини членів ради, в тому числі і я, виступили проти цього і сказали, що цього робити в жодному випадку не можна. Ні про які басейни не може йти мова, тим більше, про будівництво фітнес-центру, як такого, що незаконно будується на території Національного заповідника.

Але до чого закон, коли діє чиновницька воля.

Лариса Скорик

Уже побудований підземний гараж. Нині питання про цей проблемний, абсолютно, так би мовити, незаконний фітнес-центр із підземними басейнами (навіть не сказано було на тій місцевій будівельній раді, щоб, взагалі, там басейнів не було) вважають вирішеним. Як сказав пан головний архітектор: «Ви знаєте, це навіть не басейн, це просто велика ванна». А це 240 кубічних метрів води щоденно.

Тарас Марусик

Свою думку про будівництво фітнес-центру з басейнами поблизу Софії Київської висловив і Микола Пархоменко.

Микола Пархоменко

Сьогодні ухвалені рішення, які повертають все на круги своя: будівництво буде продовжуватися і біля Софії і, швидше за все, якщо навіть буде ухвалено рішення про будівництво без водонесучих конструкцій, оскільки технічний поверх для будівництва басейну вже є, то все рівно зараз побудують без басейну, а через рік басейн буде все рівно.

Тарас Марусик

На прес-конференції оприлюднена інформація про плани міської держадміністрації розпочати будівництво у заповідній зоні поблизу трьох пам’яток національного значення – Національної філармонії та пам’ятників князю Володимирові і Маґдебурзькому праву.

Лариса Скорик

Так от, в цьому трикутнику на осі між пам’ятником князю Володимирові та Магдебурзькому праву вже розробляється архітектурний план. Дозвіл на розробку цього плану Головархітектурі дала Київська державна адміністрація за підписом пана Форменка. Сьогодні вже розробляється архітектурно планувальне завдання для побудови, - як ви думаєте чого на цій ділянці? - готелю.

Я думаю, що це є якраз той момент, коли ще можна дзвонити у всі дзвони, коли ще не пізно, щоб пояснити тим людям, які хочуть мати тут готель, що йому тут не місце. Якщо навіть вони купили собі цю землю і місто продало їм цю землю, що саме по собі теж є дуже дивним, як можна продавати у приватне користування землю заповідника. Але раз уже так сталося, якщо людям продали цю землю, то треба людям пояснити, що на цій землі у такому ареалі личило б зробити і не ставити питання про будівництво готелю. Ви ж розумієте, що ніхто там не збудує одноповерховий готельчик, який не буде видно за деревами.

Тарас Марусик

На прес-конференції Товариства охорони пам’яток історії та культури, серед іншого, мова йшла і про незаконне будівництво кафе-експресу та диспетчерської тролейбусної станції біля стін Києво-Печерської Лаври.

Ось що сказав із цього приводу заступник голови Товариства Микола Пархоменко.

Микола Пархоменко

Його побудують тому, що після того, навіть, як була порушена кримінальна справа і коли б здавалося органи охорони пам’яток, чи місцеві, чи Міністерство культури як центральний орган, повинні були б відповідно до статті 5 до Закону про охорону культурної спадщини зупинити це будівництво, воно не було зупинене ні на день. У травні місяці вони як почали будувати, вони і зараз його будують. Вони вже закінчують будівництво кафе.

Тарас Марусик

До речі, кримінальну справу порушено й у справі будівництва біля Софійського собору. Щоб якось вплинути на ситуацію, що склалася, Лариса Скорик повідомила, що в Києві створено “Клуб естетичної непокори”, який покликаний захистити історичну спадщину міста від міських чиновників.

Лариса Скорик

Те що сьогодні ми не маємо такої можливості впливу на ці речі, це, безперечно, ясно. Але якщо сьогодні це станеться, то ми попереджуємо, що громадянська непокора буде здійснена. Якщо це не буде враховано, ми маємо всі можливості щоби дуже широко і дуже активно протестувати проти того усіма доступними нам засобами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG