Доступність посилання

ТОП новини

Чехам потрібно дивитись на Україну більш реалістично, - вважає Посол Чехії в Україні Карел Штіндл


Чехам потрібно дивитись на Україну більш реалістично, - вважає Посол Чехії в Україні Карел Штіндл

Оксана Пеленська

Прага, 21 жовтня 2002 -

О.Пеленська: Пане Посол, як ви дивитесь на нинішній стан стосунків України та Чехії, що стоїть на заваді їх успішного розвитку ?

К.Штіндл: На мою думку, ставлення Чеської Республіки до України є складовою ставлення Європи до України. В багатьох країнах спав інтерес до України, особливо після 11 вересня минулого року, коли більш динамічно почали розвиватись стосунки Європи і США з Росією. Нині становище трохи міняється. Це помітно від часу, коли Україна ухвалила рішення про більш тісну співпрацю з Європою, зокрема, співпрацю з Північно-Атлантичним Альянсом. Чеська Республіка ці кроки України підтримує. На мою думку, стосунки між Україною й Чехією нині оживають.

О.Пеленська: Що, на вашу думку, потрібно зробити, щоб українсько-чеська співпраця розвивалась активніше?

К.Штіндл: Гадаю, що з чеського боку нині потрібно на Україну дивитись більш реалістично. Зокрема, маю на увазі той факт, що чехи ще й досі розглядають українців крізь певні забобони. Частково це явище спричинене тим, що чехи перебувають під впливом реальних фактів, наприклад, злочинності громадян України в Чехії. З українського боку, вважаю, що потрібно зробити українське законодавство більш гнучким і прозорим, щоб чеські підприємці й організації могли тут краще себе почувати. Вирішення цих проблем потрібно прискорити й гадаю, що це зробити можна. Хоча я в Україні відносно недавно, все ж спостерігаю тут певний прогрес, у тому числі - й в українсько-чеських стосунках. Зокрема, коли підсумовувати наші економічні взаємини, то збільшився чеський експорт в Україну. Є й інші позитивні явища, наприклад культурні контакти. Українська культура в Чехії приймається радо, так само, як чеська - в Україні.

О.Пеленська: Коли Чеська Республіка відкриє консульство у Львові ? Це велика проблема, тому що тисячі українських громадян і досі змушені за візами їздити до Києва.

К.Штіндл: Це справді велика проблема. Відкриття консульства - головна умова того, що я називаю культивуванням візового режиму. На сьогодні становище таке. Маємо кілька пропозицій будинків під консульство у Львові. 21 жовтня приїдуть до Львова фахівці з Праги і з нашого Посольства і вибиратимуть будинок під подальшу оренду й пристосування під потреби генерального консульства.

О. Пеленська : Чи вдасться ще цього року консульство відкрити ?

К.Штіндл: Мені видається, що ні. Я не можу собі уявити, що нам удасться отримати будинок, який був би повністю придатний до праці як консульство. Цей будинок повинен відповідати спеціальним вимогам. А до кінця року залишилось 2 місяці, реконструкції будинку так швидко провести не можна. Гадаю, що це буде наступної весни за умови, що нам зараз удасться вибрати будинок. У Львові пропозиція доволі велика, здається, там для нам пропонують 8 будинків. Так що коли ми зараз виберемо будинок, то весною консульство могло б, ймовірно, відкритись.

О.Пеленська: Чи готується до приїзду в Україну новий чеський прем’єр Владімір Шпідла ?

К.Штіндл: Із неофіційної інформації мені відомо, що певний інтерес до цього візиту є, але не з українського боку, а в Чехії, й що такий інтерес до візиту в Україну висловив пан прем’єр. Але поки що жодних конкретних кроків у цьому напрямку зроблено не було.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG