Доступність посилання

ТОП новини

Посол США – про українські реалії


Посол США – про українські реалії

Київ, 28 жовтня 2002 - США переконанні в автентичності записів, зроблених в кабінеті президента України. Про це 28 жовтня заявив посол США в Україні Карлос Паскуаль, коментуючи публікації, які з’явилися в українських мас-медіа у суботу. В них з посиланням експерта з Британії стверджувалось, що записи, зроблені екс-охоронником президента України, редагувалися.

Записи, які зробив у кабінеті президента Кучми екс-охоронець Микола Мельниченко, е підтвердженням того, що президент України погодився з можливістю поставити зброю до Іраку, який перебуває під санкціями ООН. Після того, як США заявили про автентичність цих записів, МЗС України надіслав американській стороні дипломатичну ноту, у якій йшлося про те, що українська сторона провела експертизу запису, вивішеного в Інтернеті, і дійшла висновку, що запис не є автентичним. А у суботу у газеті 2000 заявилися публікація, де з посиланням на британського експерта з фонетики Пітера Френча заявлялось, що компанія БЭК-ТЭК, яка робила аналіз плівок, не могла категорично стверджувати, що ці записи є не редагованими. Взагалі, на цифрових пристроях неможливо визначити, що є оригіналом, що копією, що редаговане – а що ні, стверджував той же Пітер Френч в інтерв’ю вже українським телеканалам.

Посол США в Україні Карлос Паскуаль заявив, що американська сторона робила експертизу, не використовуючи дані компанії Бек-Тек:

«Американська експертиза проводилась в лабораторії електронних досліджень ФБР. І ця лабораторія – одна з кращих у світі. Аналіз проводився з використанням оригіналів записів і оригіналу записуючого просторою. При цьому використовувалися методики, поєднання яких може дати відповідь на питання чи були маніпуляції з цифровими записами. Були зроблені зробили висновки, що розривів у записах не було, і не було маніпулювання цифровими файлами. В додаток до цього відповідні висновки зробили три інші агентства США. Відтак, ми переконані, що записи автентичні. І такий висновок – остаточний.»

Він не деталізував, як це вплине на перегляд політики США щодо України, про що вже заявили у Вашингтоні. Проте у суботу в інтерв’ю газеті “Дзеркало тижня” посол, коментуючи ситуацію навколо згоди президента України і можливих поставок зброї до Іраку, наголосив, що, “Ми не будемо намагатися притягнути Президента Леоніда Кучму до судової відповідальності у зв’язку з його схваленням продажу «Кольчуг». Згода не суперечить закону, але факт згоди має серйозні моральні наслідки, а також наслідки для існування довіри в двосторонніх взаєминах”. Тобто іншими словами йдеться про те, що до чинної влади у Києві довіри у Вашингтона вже не буде.

А 28 жовтня посол США в Україні повідомив, що Україна найближчим часом буде ознайомлена з виносками міжнародних експертів, які розслідували можливу причесаність офіційного Києва до поставок станцій радіолокаційної розвідки “Кольчуга” до Іраку:

«До того, часу як будуть передані уряду України ці висновки американська сторона ніяким чином не буде коментувати жодної інформації, яка має відношення до цієї справи. Ми вважаємо, що найкращим буде варіант, коли саме Уряд України буде першим ознайомлений з результатами цієї перевірки.»

Разом з тим у Києві продовжують повторювати, що Україна зброю до Іраку не продавала.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG