Доступність посилання

ТОП новини

Ірак – інспекція ООН


Ірак – інспекція ООН

Прага, 11 листопада 2002 – Після одноголосного схвалення минулої п’ятниці у Раді безпеки ООН запропонованої США резолюції у справі Іраку дві групи міжнародних інспекторів ООН готуються до відлету до Багдада. Тим часом іракський парламент у понеділок зібрався на засідання за зачиненими дверима для обговорення резолюції ООН.

Нагадаймо, ухвалена одноголосно всіма 15-ма членами Ради безпеки резолюція надає міжнародним інспекторам необмежені повноваження і вимагає цілковитого доступу до всіх іракських військових і цивільних об’єктів. Рада безпеки попередила при цьому, що у випадку невиконання цих вимог Багдад повинен рахуватися із серйозними наслідками. Хоча про воєнну акцію прямо не згадано, саме вона мається тут на увазі. Радник президента США з питань національної безпеки Кондолеза Райс заявила, що Сполучені Штати уважно стежитимуть за перебігом інспекції і не потерплять жодних порушень резолюції.

Тим часом, за словами керівника групи міжнародних інспекторів Ганса Блікса, найтяжчим завданням може стати перевірка восьми палацових комплексів Саддама Хусейна. Це великі території з підземними комунікаціями, перевірку яких за часу минулої інспекції Багдад не дозволив, видворивши міжнародних інспекторів. Друге надзвичайно важливе питання – чи надасть Багдад протягом наступного місяця, як передбачає резолюція ОНН, повну й вичерпну інформацію про свої арсенали зброї масового знищення, а також про технічні засоби для їхнього виробництва.

Блікс повідомив, що перша група інспекторів прибуде до Іраку вже 18 листопада, а наступна через тиждень. Одна група займатиметься дослідженням військових і промислових об’єктів на предмет розробки на них або наявності зброї масового знищення, друга, від Міжнародного агентства атомної енергетики, досліджуватиме об’єкти, ґрунти і води Іраку на предмет радіації і розробки в Іраку ядерної зброї. Рада безпеки дала Багдадові термін до 15 листопада заявити про свою офіційну згоду на інспекцію і запевнення у готовності співпрацювати з інспекторами у рамках резолюції ООН. Ліга арабських країн закликала Багдад підпорядкуватися резолюції. Водночас міністри закордонних справ Ліги у спільній заяві, оприлюдненій у Каїрі, закликали Раду безпеки не використовувати резолюцію, як претекст для дальшої воєнної операції.

До цього слід додати, що Сполучені Штати і Великобританія продовжують підтягувати військові сили в район Перської затоки. Президент Буш затвердив план, який передбачає воєнну акцію проти Багдада у випадку відмови режиму Саддама Хусейна від виконання рішень ООН у справі роззброєння.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG