Доступність посилання

ТОП новини

У Сполучених Штатах занепокоєні проблемою «загублених» радіаційних пристроїв та радіоактивних відходів на теренах колишнього СРСР


У Сполучених Штатах занепокоєні проблемою «загублених» радіаційних пристроїв та радіоактивних відходів на теренах колишнього СРСР

Прага, 14 листопада 2002 - «Полювання за смертоносним спадком СРСР», - під таким заголовком днями опубліковано статтю в американському часописі «Вашингтон пост». Йдеться про проблему покинутих напризволяще після розпаду Радянського Союзу - радіаційних пристроїв та радіоактивних відходів, які становлять небезпеку для здоров’я і життя людей та які забруднюють навколишнє довкілля.

У сімдесятих роках радянські науковці виробили певну кількість радіаційних пристроїв, що були розміщені у сільській місцевості. Завдання проекту під назвою «Гамма Колос» полягало у тому, щоб піддати радіоактивному опроміненню рослини та прослідкувати за наслідками.

Такі дослідження проводились зокрема для того, аби з’ясувати, які умови можуть виникнути після ядерної війни, - пише американський часопис «Вашингтон пост». Так, в гірських районах східної Грузії були опромінені зерна пшениці. Під час експерименту використовували єдине джерело радіації – свинцеву каністру з радіоактивною речовиною – цезієм-137.

За висновками американських експертів, однієї такої каністри достатньо аби піддати радіоактивному зараженню невелике містечко.

Ці експерименти давно припинені, але після минулорічних терактів у Сполучених Штатах інтерес до колишньої радянської програми «Гамма Колос» знову поновився. Американські і міжнародні експерти побоюються, що терористи можуть підірвати так звані «брудні бомби» і розсіяти радіоактивні речовини у великих містах. Аби запобігти цьому, необхідно якомога швидше віднайти такі небезпечні предмети на території колишніх радянських республік, - наголошує американський часопис.

Цезій, що його використовували у радянських лабораторіях, дуже зручний для організації терористичних актів. Його, у вигляді гранул і порошку, зберігають у компактних контейнерах.

За словами Абела Гонзалеса – представника Міжнародного агентства з атомної енергетики, такий цезій «легко розсіювати. Навіть не треба робити бомбу. Достатньо відкрити контейнер, і люди почнуть помирати».

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) протягом десяти місяців шукало такий цезій в Грузії. Було знайдено 5 пристроїв «Гамма Колос», які тепер знаходяться у безпечному місці. А чотири пристрої виявлено у Молдові. В інших регіонах такі пошуки ускладнені тим, що місцева влада немає коштів та необхідної інформації. За словами представника МАГАТЕ, таких контейнерів може бути від 100 до 1000. У деяких республіках їх закопували у землю, щоб перевірити, як будуть вести себе сільськогосподарські культури в умовах радіації.

Представники адміністрації президента США повідомили, що Росія приєдналася до таких пошуків, але поки що немає звіту за весь наявний у неї цезій. Цією проблемою переймаються і деякі держави колишнього СРСР, - пише американський часопис «Вашингтон пост».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG