Доступність посилання

ТОП новини

Чи має Північна Корея ядерну зброю?


Чи має Північна Корея ядерну зброю?

Прага, 18 листопада 2002 – Недільна заява північно-корейського радіо про ядерну програму КНДР викликала широкий резонансу у світі. Ще минулого тижня представники США, Японії, Південної Кореї і Європейського Союзу узгодили нові економічні санкції супроти Північної Кореї з метою змусити її владу «надійно і повністю згорнути програми із збагачення урану». Зокрема, міністр оборони США Дональд Рамсфелд вважає, що КНДР може мати у своєму розпорядженні кілька атомних бомб.

У неділю, 17 листопада, північно-корейське урядове радіо стверджувало в офіційному коментарі про можливість «потужних контрзаходів, в тому числі й ядерних» у відповідь на ніби-то «зростаючу воєнну загрозу США». У цій радіозаяві різко критикується політика Сполучених Штатів стосовно КНДР і повідомляється про готовність Пхеньяна до рішучої відсічі. Разом з тим, згадане урядове радіо повідомило, що офіційна влада Північної Кореї виступає також з «мирними пропозиціями» до американського уряду, зокрема, щодо укладення між двома країнами «пакту про не напад». Це, на думку влади у Пхеньяні, чи не єдиний спосіб вирішення ядерної проблеми на Корейському півострові.

Сусіди Північної Кореї давно висловлюють занепокоєння з приводу атомних приготувань у цій країні. Сьогодні, 18 листопада, речник південнокорейського уряду, Кім Джонґ – Ру, сказав кореспондентові радіо Свобода наступне:

«Оскільки радіозаява з Пхеньяна була направлена проти США, які ніби-то порушили угоду про контроль над озброєннями від 1994 року, ми не думаємо, що це серйозна заява Пхеньяна про успішне завершення атомної програми. Ми вважаємо, що недільна радіозаява не є чітким свідченням і не рівнозначна офіційному підтвердженню урядом КНДР того, що він вже володіє ядерною зброєю»

Навіть у МЗС Росії висловили у понеділок серйозне занепокоєння у зав’язку із заявою північно-корейського радіо про ядерну програму КНДР. Хоча якраз Москва разом з Китаєм і Пакистаном серйозно підозрюється на Заході в допомозі Північній Кореї заволодіти атомною бомбою. У Вашинґтоні, зокрема, стверджують у зв’язку з цим, що Пакистан є «підозрюваним номер один». Раніше президент США Джордж Буш включив КНДР, разом з Іраком та Іраном, до держав «осі зла».

У жовтні цього року американські офіційні особи повідомили, що дипломати КНДР призналися у розробці ядерної зброї у перебігу переговорів з Вашинґтоном. США вважають, що ядерні заряди, які може вже мати Пхеньян, є серйозною загрозою для регіону. Тому вони разом з Японією, Південною Кореєю і Європейським Союзом погрожують припинити допомогу КНДР, якщо там не припинять ядерні розробки. Зокрема, 14 листопада представники цих країн домовилися про припинення постачання нафти до Північної Кореї, що стало реакцією на дії північно-корейського уряду з розвитку ядерних програм та порушення ним угоди про партнерство від 1994 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG