Доступність посилання

ТОП новини

На нинішній день сім років тому лідери Югославії, Хорватії та Боснії і Герцеговини підписали Дейтонські угоди, якими, між іншим, зобов’язалися співпрацювати з Міжнародним трибуналом у Гаазі


На нинішній день сім років тому лідери Югославії, Хорватії та Боснії і Герцеговини підписали Дейтонські угоди, якими, між іншим, зобов’язалися співпрацювати з Міжнародним трибуналом у Гаазі

Белград, 21 листопада 2002 – Головний прокурор Трибуналу Карла дель Понте цього тижня керівникам у Сараєві, Белграді й Загребі ще раз нагадала, що чимало злочинців перебуває на волі під захистом державних органів.

Сербську громадськість у середу ввечері схвилювало повідомлення окремих мас-медіа, що Карла дель Понте під час візиту до Белграда вручила урядовцям вимогу видати чотири особи, між ними й двох кандидатів на пост президента Сербії: Воїслава Шешеля та Борислава Пелевича.

Міністр закордониих справ Ґоран Свіланович, який є й головою державного комітету для співробітництва з Трибуналом, сьогодні ствердив, що головний прокурор під час перебування у Белграді навіть не зустрічалася з урядовцями. Матіяс Хелман, голова бюро Гаазького трибуналу в югославській столиці, спростував повідомлення про нові вимоги. А Соня Бісерко, голова Хельсінкської спілки у Сербії, заявила, що Трибунал провадить розслідування проти групи колишніх співробітників Слободана Мілошевича та що в списку запідозрюваних є й Воїслав Шешель. Сам Шешель цим разом не подавав заяв. В минулому він кілька разів зухвало виявляв готовність поїхати до Гааги і “спростувати безпідставні звинувачення цього антисербського суду”.

Візит Дель Понте до Белграда співпав з одинадцятою річницею захоплення сербськими силами хорватського міста Вуковар. У вуковарській операції брали участь й добровольці Шешеля та партії, яку нині очолює Пелевич, інший кандидат у президенти. Саме з приводу цієї річниці у центрі Белграда з’явилися плакати на підтримку ще одного учасника операції, відставного генерала Веселіна Шліванчанина, якого Трибунал також звинувачує у скоєнні воєнних злочинів. Отож, є немало підстав для спекуляцій щодо причин візиту Дель Понте. Здається мало ймовірним, що єдиною метою її візиту були зустрічі з генеральним секретарем ООН Кофі Аннаном та генералом Бранком Крґою, виконуючим обов’язків начальника Генштабу югославських Збройних сил.

Якщо й немає нових обвинувачувальних актів, у Сербії перебувають принаймні двоє розшукуваних: Шліванчанин та Ратко Младич, колишній командувач боснійських сербів. Дель Понте зокрема обурена фактом, що Младич під час її недавнього візиту до Белграда спокійно вечеряв в одному ресторані неподалік будинку посольства Швейцарії, в якому перебувала головний прокурор. Досі ніхто з урядовців не дав раціонального пояснення чому звинувачені у скоєнні воєнних злочинів перебувають на волі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG