Доступність посилання

ТОП новини

Новий команда в українському уряду: погляд з Росії та із Заходу


Новий команда в українському уряду: погляд з Росії та із Заходу

Прага, 26 листопада 2002 – Перед відльотом до Італії президент Кучма підписав указ про нові призначення в уряді. Першим віце-прем`єром і міністром фінансів став колишній голова Державної податкової адміністрації Микола Азаров, віце з прем`єром з ПЕКу - Віталій Гайдук, з гуманітарних питань – Дмитро Табачник, а з питань агро-промислового комплексу – Іван Кириленко. Якими можуть бути нові акценти нинішньої урядової команди у взаєминах із Росією?

Російські оглядачі вважають, що ані сам прем’єр, ані його нова команда не здатні змінити об’єктивного стану речей – необхідності поглиблювати російсько-українські зв’язки, на Заході ж висловлюють побоювання, що до українського уряду прийшли політики з авторитарним методами правління, що властиво усім державам СНД, але суперечить проголошеній західній орієнтації України.

Державний секретар МЗС України Олександр Чалий вважає, що заява прем’єра Януковича про новий акцент у взаємин з Росією не скасовує європейського вибору України. Такої ж думки і керівник Фонду Ефективної Політики у Москві Гліб Павловський, один з російських політ технологів, що працювали з СДПУ(о) на минулих парламентських виборах. "Не думаю, що уряд у Києві сьогодні пов’язаний з однією групою інтересів. Уряд Януковича – це результат політичного і апаратного компромісу. У ньому будуть участь представники різних груп інтересів. Я не думаю, що Янукович, чи Кучма мають намір відмовлятися від європейського вибору України. Але питання утому, яка суть цього вибору, бо існує і європейський вибір Росії; він по відношенню до України звучить, як разом у Європу."

Один з пропагандистів цього гасла в українському парламенті Дмитро Табачник у новому уряді став віце-прем`єром з гуманітарних питань.

Провідний експерт Інституту міжнародних економічних і політичних досліджень у Москві Лідія Косікова також не пов’язує заміни урядової команди з намірами Києва кардинально змінити взаємини з Росією. "Перестановки в українському уряді – це спроба президента Кучми зміцнити свої позиції. Бізнесові інтереси Януковича справді пов’язані з Росією, але мені здається, що загальний курс України залишатиметься незмінним – прагнення зблизитися з Євросоюзом."

На запитання Радіо Свобода, а якою є межа зближення України з Росією, яку ніколи не переступить нинішній уряд Януковича?

"Я не думає, що зараз Україна піде в ЄВРАЗЕС, як цього багато хто очікує. Я припускаю, що вона зберігатиме статус спостерігача. Не в інтересах України долучатися до такого проросійського політичного блоку. Ба більше, це не вигідно самій Росії."

Чи можна очікувати від нинішньої урядової команди якихось радикальних змін? Ми запитали професора Торонського університету у Канаді, політолога Тараса Кузьо. "Зміни будуть радикальні. Ця команда принесе з собою ще гірший варіант держави, які існують в СНД; держави, деспотичної і авторитарної держави. Цією командою керує людина, яку можна назвати українським Аль Капоне, друга людина після Рената Ахметова – одного з найбрутальніших і найкорумпованіших олігархів в Україні і взагалі у Східній Європі. Керівники української держави вже забули свій досвід з Павлом Лазаренком. Тепер президент Кучма каже, що він помилково призначив Лазаренка, який хотів усе націоналізувати у державі для себе. А чим Янукович кращий від Лазаренка?"

Президент Кучма заявив, що влучив у десятку, коли призначив Миколу Азарова першим віце-прем`єром і міністром фінансів. Це зробили для того, аби мати у руках усі інструменти. Один з фігурантів касетного скандалу Азаров очолював Державну податкову адміністрацію, головою якої, за деякими прогнозами можуть призначити молодшого брата Віктор Медведчука – Сергія, який керує податковою адміністрацією Львівської області.

Тарас Кузьо про Миколу Азарова: "Азаров – людина, яка одне каже, інше робить. Він з одного боку є головою фракції Європейський вибір, постійно говорить, що Податкова адміністрація має діяти на європейському рівні, а з іншого боку українська податкова інспекція разом із СБУ і МВС почали репресії проти різних опозиційних сил і мас-медіа. Думати, що ця людина (до речі також з Донбасу) буде на добро Україні, я дуже сумніваюся. Ми вже бачили, як його структура провела репресії проти бізнесменів з "Нашої України" у Львові."

Прозахідні сили в Україні побоюються, що з приходом донецького клану до влади, Україну будуть активніше тягнути до Росії. Чи виправдаються їхні побоювання, будемо бачити вже 9 грудня, коли президент Кучма зустрінеться з Володимиром Путіним у Москві. А російський щоденник "Врємя новостєй" у вівторок пише, що відмова допомогти у погашенні газових боргів перед Росією за рахунок державних позик на внутрішньому ринку стала причиною відставки голови Нацбанку України Володимира Стельмаха. Компромісний, на думку газети, Сергій Тигіпко, якого призначили замість Стельмаха, задовольнить Росію і Захід. Хоча Міжнародний Валютний фонд вже скритикував заміну Стельмаха. Асистент директора 2 європейського департаменту МВФ Емануель Ван дер Менсбрюге сказав Українським новинам, що заміна голів нацбанку сталася з політичних причин, а Нацбанк має очолювати незалежна особа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG