Доступність посилання

ТОП новини

Російська преса про Україну


Російська преса про Україну

Прага, 10 грудня 2002 - Чи не усі центральні російські газети у вівторок відгукнулися на візити до Росії Президента України Леоніда Кучми і нового керівника українського уряду Віктора Януковича.

Офіційною метою візиту українського керівництва до Москви було – закриття «Року України в Росії» та підведення його підсумків. А неофіційна мета... – і ось тут деякі оглядачі з російських мас-медіа дають досить прямі і гострі коментарі.

Леонід Кучма, очевидно, почувається у російській столиці значно комфортніше, ніж вдома, - пише «Независимая газета», зауважуючи, що розчулений пишним прийомом, Леонід Кучма погодився з необхідністю якомога швидше вирішити усі суперечливі питання в українсько-російських взаєминах.

«Леонід Кучма культурно відпочив у Москві. А усі проблеми і питання з Кремлем тепер вирішуватиме новий український прем’єр». «І схоже на те, що роль першої особи на переговорах із Кремлем наступного року буде відведено Януковичу, а Кучма, у кращому випадку, буде задовольнятися роллю весільного генерала», - підсумовує «Независимая газета».

А вже інший російський часопис «Комсомольская правда» зазначає, що головною метою візиту Леоніда Кучми до Москви було - представити нового керівника українського уряду Віктора Януковича як можливого спадкоємця Кучми на президентській посаді. Разом з тим, «Комсомольская правда» зазначає, що в Росії позитивно ставляться і до іншого кандидата на посаду президента України – опонента Кучми – Віктора Ющенка. Є вибір, є конкуренція. І переможе той, хто стане для Росії більш вигідним. Йдеться, перш за все, про вирішення багаторічної проблеми зі створення міжнародного газотранспортного консорціуму, - пише «Комсомольская правда».

«З першого погляду: Прем’єри Росії і України познайомилися», - а це заголовок статті у московській газеті «Время новостей». Автор публікації наголошує що нинішня зустріч Віктора Януковича і Михайла Кас’янова була емоційною, ознайомчою, а вже в лютому наступного року у Москві мають відбутися повномасштабні українсько-російські переговори.

А вже інший часопис «Время МН» зазначає, що для нинішнього зближення Москви і Києва вибрано не простий час. Володимир Путін розпорядився з приводу проведення Року України в Росії - наприкінці листопада 2001 року, коли, в Україні гримів «на усю катушку» скандал з аудіо записами у кабінеті Леоніда Кучми, якого опозиція звинуватила у причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

Саме у цей момент Кремль подав «руку допомоги» Кучмі, оголосивши в Росії Рік України. А глава української держави з вдячністю потиснув цю руку.

За висновками часопису «Время МН», Рік України в Росії був потрібен російський стороні для ще більшого проникнення російського капіталу на український ринок, для приватизації важливих стратегічних об’єктів.

Скажімо, Україна відмовилася від кредиту Світового банку на добудову ядерних енергоблоків на Хмельницькій і Ровенській атомних електростанціях, попросивши, замість цього, кредит у Росії, у вигляді обладнання для АЕС. На думку експертів, це обладнання застаріле і Україна з ним ще більше залежатиме від російського ядерного палива та залізе у ще більші борги перед Москвою.

Далі, протягом останнього року, як гриби заполонили дороги України «бензозаправки» російських компаній «ЛУКойлу» і «Тюменської нафтової компанії». А «ЛУКойл» цілком відверто вигнав із Києва українського бензотрейдера «Етрекс».

Але, - пише московський часопис «Время МН», найголовнішою економічною перемогою Росії над Україною за минулий рік, стало створення газотранспортного консорціуму, при якому такий стратегічний об’єкт, як українська газотранспортна система, фактично, переходить під контроль Росії.

А ще один російський часопис «Комерсант» звертає увагу на епізод виступу президента України під час візиту до Москви. Леонід Кучма процитував листа Алі Прохоренко з Рязанської області. Російська дівчинка з українським прізвищем вважала своїм обов’язком поінформувати про те, що останнім часом з’явилися комп’ютерні ігри, які моделюють війну України і Росії. «Чи могло прийти таке у голови нашим дідам», - перейнялася запитанням дівчинка. І ніби навмисно, приблизно у той же час, - не без іронії переповідає російський часопис, листа президентові України написала ще одна дівчинка. Цього разу прізвище у неї було російським, а сама вона з українського міста Дніпропетровська. Ця дівчинка не стала ходити довкола, тягнути бика за роги, а запропонувала президентам «підписати документ, який би зміцнив дружбу обох народів на віки».

«Прислухаймося до голосу дітей!, - вигукнув Леонід Кучма, процитувавши висловлювання дівчинок. «Очевидно, такий документ уже існує, - робить висновок російська газета «Комерсант», зауважуючи, що було б цікаво його подивитися.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG