Доступність посилання

ТОП новини

Нині другий день триває саміт ЄС в Копенгаґені. Як і прогнозували лідери країн Європейського Союзу саміт в Копенгаґені виявився міцним горішком


Нині другий день триває саміт ЄС в Копенгаґені. Як і прогнозували лідери країн Європейського Союзу саміт в Копенгаґені виявився міцним горішком

Брюссель, 13 грудня 2002 - На поверхню випливли непрості питання щодо взаємин з Туреччиною, стосовно об’єднання турецької і грецької частини Кіпру, небажання Польщі та інших країн, що бажають вступити в ЄС погодитись на ту модель фінансових розрахунків яку пропонує Європейський Союз.

Більшість експертів у справах ЄС вважають що турецько – європейський діалог в Копенгаґені, який був спрямований на покращення взаємин між Туреччиною та ЄС навпаки приніс загострення і ще більші ускладнення у стосунках між обома сторонами. А саме. Лідери європейської п’ятнадцятки запропонували Анкарі розпочати переговори про вступ Туреччини до Євросоюзу в грудні 2004-го року. Прем’єр міністр Великобританії Тоні Блеер заявив під час прес-конференції, що він вважає таке рішення вірним. Однак його турецький колега Абдулла Гюль у відповідь сказав: «Ми зробили все що було необхідно для прискорення дати початку переговорів, але як тепер виглядає ця дата відкладена на пізніший термін ніж ми сподівалися, аж до 2004-го року»(кінець цитати). Турецький прем’єр також назвав рішення ЄС затримати переговори до 2004-го року «дискримінаційним» і піддав різкій критиці Францію та Німеччину, як ініціаторів такої пропозиції. Абдулла Гуль заявив, що буде домагатися початку переговорів з Брюсселем в наступному році.

Інша проблема, яка не обіцяє швидкого розв’язання - це об’єднання грецької та турецької частини Кіпру. Керівництво ЄС сподівається що до дати офіційного вступу Кіпру в Європейський Союз тобто до травня 2004-го року Кіпр буде єдиним. Однак прем’єр міністр Греції Костас Симітіс закликав своїх колег утриматись від занадто оптимістичних заяв. Фахівці вважають, що об’єднання Кіпру можливе лише за умов досягнення консенсусу з Туреччиною.

Іншим каменем спотикання лишалось питання фінансових взаєморозрахунків з країнами –кандидатами в ЄС. Варто нагадати, що у 1999 році в Берліні лідери країн Європейського Союзу визначили суму дотації для десяти країн кандидатів в розмірі 42 мільярди 590 мільйонів євро, яку планує виплачувати новим членам Євросоюзу протягом трьох років. Однак Польща наполегливо не погоджувалась з цією пропозицією і врешті - решт домоглась свого. О третій годині по обіді Канцлер Німеччини Герхард Шрьодер оголосив про те що ЄС зробить виключення для Польщі і надасть їй додаткові субсидії в розмірі один мільярд євро. Ця заява стала останньою крапкою в переговорах про долучення 10 країн кандидатів з центральної та східної Європи до Європейського Союзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG