Доступність посилання

ТОП новини

Івано-Франківська облдержадміністрація вдається до радикальних заходів, щоб спонукати керівників забезпечувати виплату зарплати


Івано-Франківська облдержадміністрація вдається до радикальних заходів, щоб спонукати керівників забезпечувати виплату зарплати

Івано-Франківськ, 21 січня 2003 – Івано-Франківська обласна держадміністрація протягом минулого року змушена була вдатися до радикальних заходів, щоб спонукати керівників окремих підприємств, які не можуть забезпечити виплату заробітної плати своїм працівникам. Керівництво області звернулося за допомогою до прокуратури, яка застосувала до таких керівників підприємств силові заходи. Таку практику планують продовжувати і в цьому році, оскільки заборгованість у виплаті заробітної плати залишається значною.

В 2002 році на Прикарпатті було розірвано контракти з майже трьома десятками керівників підприємств, які мають борги у виплаті заробітної плати перед своїми працівниками. Усе це – частина заходів, які проводять і в цьому році головне управління праці та соціального захисту населення обласної держадміністрації разом із обласною прокуратурою.

Державні інспектори праці загалом перевірили майже 600 підприємств-боржників. У результаті перевірок складено й передано до суду 335 протоколів про адміністративні порушення. Суди розглянули всі ці звернення і в половині випадків було винесено постанови про накладення значних штрафних санкцій на підприємства, що не виплачують заробітну плату. Окрім цього, суд вдався до жорсткіших кроків – ним було ухвалено майже 70 подань про притягнення до кримінальної відповідальності. Як результат – проти керівників підприємств на Прикарпатті вже порушено 67 кримінальних справ. У результаті таких заходів людям було повернуто 3,5 мільйони гривень заборгованих коштів.

Статистика силових кроків з боку обласної держадміністрації та прокуратури щодо підприємств-боржників у виплаті заробітної плати в цьому не обмежується. Майже 90 таких підприємств пройшли так звану процедуру відновлення платоспроможності або ж визнання їх банкрутом. У ході проведення процесу визнання підприємств банкрутами такими в реґіоні було визнано загалом 25 підприємств.

Мільйонні заборгованості перед працівниками, як наголошують в обласній держадміністрації, посилюють соціальну напругу на Прикарпатті. Невдоволені люди, не отримавши свої законно зароблені гроші, перебувають у відчаї і здатні на непередбачувані кроки. Саме на підставі цього обласні владні структури й далі планують продовжувати вдаватися до надзвичайно жорстких заходів з метою повернути населенню зароблені кошти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG