Доступність посилання

ТОП новини

Розбіжності серед членів Ради безпеки ООН у справі воєнної акції США в Іраку


Розбіжності серед членів Ради безпеки ООН у справі воєнної акції США в Іраку

Прага, 29 січня 2003 – Звіт інспекторів ООН про стан озброєнь в Іраку, а також звернення президента США Буша до народу, в якому він знову заявив про намір розпочати воєнну акцію проти Іраку, викликали дальші розбіжності серед членів Ради безпеки ООН.

Акредитовані при ООН журналісти стверджують серйозну незгоду між членами Ради безпеки ООН у справі дальших дій щодо Іраку. Розбіжності постали як серед п’яти постійних членів Ради безпеки, так і серед повного складу, тобто дальших 10 членів ради, обраних ротаційно. Так, Сполучені Штати наполягають на тому, що Ірак розробляє зброю масового знищення, не співпрацює з інспекторами ООН і не виконує вимог резолюції ООН. Таким чином Вашингтон вважає це достатньою підставою розпочати проти Іраку воєнну акцію.

Тим часом Росія вважає навпаки, що нема жодних доказів озброєння Іраку, тому Москва вимагає дипломатичного рішення, додавши, що, у випадку відмови Багдада від співпраці з інспекторами ООН, її позиція може змінитися.

Китай натомість підкреслює, що справу роззброєння Іраку потрібно продовжити мирними засобами, за допомогою інспекції ООН, яку не слід припиняти на півшляху.

Великобританія вимагає від Ради безпеки другої резолюції зі згодою на воєнний удар, хоча готова також підтримати не санкціоновану Радою безпеки воєнну акцію США.

І врешті п’ятий постійний член Ради безпеки, Франція, як і Китай, вважає, що інспектори ООН повинні продовжити їхню працю в Іраку і що жодних підстав для війни нині нема. Париж дав також зрозуміти, що він готовий скористати із права вето, щоб заблокувати резолюцію з дозволом на удар.

При цьому варто згадати також позиції десятьох непостійних членів Ради безпеки, більшість з яких виступили за продовження інспекції ООН. Німеччина заявляє, приміром, що для воєнної акції нема жодних підстав, навіть якщо таку акцію схвалить Рада безпеки. Сирія вимагає навіть більше. На її думку, Багдад співпрацює з інспекцією ООН, тому Рада безпеки повинна скасувати економічні та інші санкції проти Багдада. Двоє інших країн стрималися від заяв. Зі згаданих 10 непостійних членів лише Іспанія цілковито підтримує позицію президента США Буша і вважає, що воєнну акцію проти Іраку можна провести без згоди Ради безпеки ООН.

Деякі оглядачі вважають при цьому, що, попри переконаність адміністрації США в необхідності воєнної акції, президент Буш не зважиться діяти без згоди Ради безпеки ООН і ширшої підтримки з боку західних союзників США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG