Доступність посилання

ТОП новини

Виповнилося 100 днів офісові ОБСЄ в Мінську


Виповнилося 100 днів офісові ОБСЄ в Мінську

Мінськ, 11 квітня, 2003 - Тепер представництво ОБСЄ в Білорусі займається поліпшенням законодавства про водопостачання та ще 62-ма проектами, які були запропоновані офіційним Мінськом.

Офіс ОБСЄ в Мінську формально розпочав свою роботу 1 січня цього року, замінивши Консультативно-моніторингову групу ОБСЄ, яка не працювала в Білорусі ,фактично, весь 2002 рік. Білоруський президент Олександр Лукашенко звинуватив попередній склад групи в шпигунстві, тому жодного старого дипломата в новому офісі ОБСЄ не залишилося. Очолює офіс німець Ебергард Гайкен, колишній посол Німеччини в Україні. Лише минулого тижня були заповнені всі вакансії в мінському офісі ОБСЄ, тепер тут є ще 4 міжнародні співробітники: заступник шефа місії Вахрам Абаджан з Вірменії, Вадим Целін із Швеції, Максим Марков з Болгарії та Гайді Сміт з Великої Британії. За правилами ОБСЄ, призначати громадян сусідніх країн до місії в будь-якій державі заборонено. Речницею офісу ОБСЄ в Мінську буде Гайді Сміт, яка розповіла Радіо Свобода про перші кроки цього закладу:

Ми отримали список запропонованих урядом Білорусі проектів у сферах екології, економіки, розбудови інститутів, влади закону й громадянського суспільства.

За словами Гайді Сміт, цей список вміщує 63 проекти. “Очевидно, ми не можемо реалізувати всі 63 водночас”, – заявляє вона й каже, що тепер офіс ОБСЄ в Мінську намагається визначити пріоритети в цьому списку. Чи запропонував уряд Білорусі якісь проекти в сфері прав людини? Ось як на це запитання відповідає речниця офісу ОБСЄ: “Ми маємо велику кількість проектів, пов”язаних з правами людини, зокрема, у сфері незаконного перевезення наркотиків, людей та легкої зброї”.

А чи має офіс ОБСЄ в Мінську консультативну й моніторингову функцію, яку мала група ОБСЄ? Чи буде офіс радити урядові Білорусі щодо вдосконалення законодавства? Гайді Сміт відповідає так: “Звичайно, в деяких сферах. Цього тижня ми розмовляли з міністерством екології – щодо законодавства про використання води. І будемо обговорювати, як ми можемо працювати разом у цій сфері”. Гайді Сміт додає, що всі співробітники офісу ОБСЄ вже знайшли собі квартиру в Мінську, не зазнали жодних проблем з білоруськими візами та мають “добрі стосунки з урядом”.

Білоруський уряд теж задоволений новим офісом ОБСЄ на чолі з Ебергардом Гайкеном. Речник МЗС Білорусі Андрій Савіних сказав:

“На самому початку, ще під час зустрічі Гайкена з Михайлом Хвостовим, тоді міністром закордонних справ, було наголошено, що ми готові сприяти тому, щоб робота офісу була ефективною та результативною. Цей підхід залишається, МЗС активно взаємодіє з офісом ОБСЄ. Взагалі, ми задоволені початком роботи цього підрозділу ОБСЄ”.

Проте опозиція в Білорусі не дуже задоволена роботою офісу ОБСЄ. Незалежна преса пише, що офіс зовсім не цікавиться правами людини, зокрема, не спостерігає демонстрації протесту, що їх перепиняє мінська міліція.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG