Доступність посилання

ТОП новини

Перспективи вступу України в НАТО - Вашингтонська конференція


Михайло Мигалисько Перспективи вступу України в НАТО - Вашингтонська конференція

Вашингтон, 6 травня 2003 р.

Михайло Мигалисько

У Вашингтоні завершила роботу конференція НАТО-Україна, на якій українську делегацію очолював генерал Євген Марчук, секретар Національної Ради й Безпеки України. Мали місце також двосторонні зустрічі міністра оборони США Дональда Рамсфельда з українською делегацією. Коментуючи скандал з «Кольчугами» та інші проблеми у відносинах України з НАТО, генеральний секретар Альянсу лорд Джордж Робертсон заявив, що “найгірші із тих проблем, які існували у відносинах між Україною й НАТО, є вже позаду й триває праця над певними питаннями, які залишаються невирішеними.

Генеральний секретар НАТО та голова комісії Україна- НАТО лорд Джордж Робертсон наголосив, що вашингтонська конференція НАТО-Україна “має велике значення, оскільки співпраця між Альянсом та Україною завжди була серед високо стратегічних пріоритетів Альянсу”.

Джордж Робертсон

За останній рік між Україною та Альянсом у наших відносинах мали місце певні проблемні моменти, але зараз ці труднощі подолано й ми рухаємося вперед.

Михайло Мигалисько

Лорд Робертсон запевнив Київ у готовності НАТО допомогти Україні просуватися на шляху не лише військових реформ, а й політичних та демократичних перетворень.

Голова української делегації, секретар Національної Ради й Безпеки України Євген Марчук після завершення вашингтонської конференції сказав під час брифінгу, що темою порядку денного було “обговорення реалізації плану дій і цільового плану, ухваленого торік на празькому саміті.”

Щодо перспективи прийняття України до НАТО генеральний секретар Лорд Робертсон зазначив:“Ми не отримали ніякої заявки від України щодо членства в НАТО. Поки що на найближче майбутнє ми не передбачаємо вступу якихось нових країн до Альянсу, оскільки нам ще треба забезпечити інтеграції тих семи держав, які нещодавно були запрошені до вступу до НАТО.”

Пан Євген Марчук більш детально виклав шлях України до Альянсу.

Євген Марчук

Україна може подати заявку після того як, перше: виконає план дій, виконає цільовий план. Потім перейде до плану дій щодо членства, потім інтенсифікований діалог, потім, внутрішню процедуру, потім консенсус у себе вдома, потім підтримка населення, хоча б понад 51% (має бути «за» вступ у НАТО) і далі ще ціла низка процедур. Тобто, це довготривалий шлях.

Михайло Мигалисько

У контексті поліпшення відносин НАТО й України в інтерв’ю радіо “Свобода” пан Марчук нагадав, що для України Сполучені Штати були й залишаються стратегічним партнером.

Євген Марчук

Ця українська лінія незмінна. Проблеми, які були у наших відносинах, дійсно мали місце. Я б не ставив би так питання, що безхмарні зараз у нас відносини. Але, з другого боку, оскільки США, можна сказати, головний гравець у НАТО, то я думаю, що покращення і динамізація наших відносин з НАТО за всіма параметрами, в якійсь мірі відзеркалюють ті зміни, які відбуваються в українсько-американських відносинах. Але я думаю, що нам, особливо українській стороні, не треба напрошуватися на компліменти. Треба працювати.

Є багато проблем. Проблеми, які ще потребують роботи і для того, щоб у нас була більша довіра і ефективність, результативність наших відносин. Україна чимало зробила за останні місяці у цьому напрямку.

Михайло Мигалисько

Анатолій Гриценко, Голова Київського Центру Разумкова, який був одним із нечисленних неурядових представників на конференції НАТО-Україна, сказав у інтерв’ю радіо “Свобода”, що вашингтонська зустріч на міністерському рівні була “першим етапом слухання про виконання українською стороною плану в рамках співпраці з НАТО на 2003-тій рік.

Анатолій Гриценко

Це показало обговорення, що фактично все залежить від України. Україна має, принаймні, 6 можливостей доповідати про свої здобутки. Якщо робити це напористо, тоді можна говорити про те, що після 2004 року, коли відбудуться президентські вибори, можна перевести питання вступу у практичну площину.

Я у своєму виступі сказав, що якщо б залежало від військової складової співпраці, то ми могли б вступити в НАТО вже через 3-5 років. Ми до цього фактично будемо готові. Але, оскільки НАТО - це не лише захист цінностей, а власне самі цінності, а там є і свобода, і права людини, і політична реформа і вибори, то від цього буде залежати наш вступ. Тому я пов’язую перехід до практичного вирішення, лише з президентськими виборами.

Михайло Мигалисько

Це був Анатолій Гриценко, Голова Київського Центру Разумкова. З аналізом українського експерта погоджуються й численні американські спостерігачі, які також вважають, що після проведення президентських виборів в Україні, можна буде очікувати набагато масштабнішого зміцнення відносин між Києвом і Вашингтоном та іншими західними столицями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG