Доступність посилання

ТОП новини

На аукціоні Сотбіс у Нью-Йорку у вівторок ввечері продали картину французького імпресіоніста Августо Ренуара за 23 мільйони доларів


Мирослава Гонгадзе На аукціоні Сотбіс у Нью-Йорку у вівторок ввечері продали картину французького імпресіоніста Августо Ренуара за 23 мільйони доларів

Вашингтон, 7 травня 2003 – Відомий портрет Августо Ренуара „Між трояндами” називають найкрасивішою і найвдалішою роботою імпресіоніста. Картина не виставлялась публічно від 1937 року. Ренуар написав її на замовлення французького буржуа і поцінювача мистецтва Ліона Клапізона. Одного сонячного ранку 1882 року Клапізон попросив Ренуара намалювати свою дружину. Двадцятидворічна Марія Генріет Валентина Клапізон розмістилась в своєму саду заповненому квітучими трояндами. Так і зобразив Ренуар мадам Клапізон у ніжних, легких, пастельних тонах. Картина має два центри - квіти і ,як висловився сам Ренуар, мила жінка. Настільки мила, що художник малював її двічі. Все ж саме ця картина „Між трояндами”, на думку критиків, є його найкращою і найвдалішою роботою. Сьогодні з упевненістю кажуть, що вона належить до класики імпресіонізму. Більшість оцінювачів погоджуються, що від портрету віє спокоєм, грацією і вічною красою.

Чоловік красуні Ліон Клапізон був людиною, яка цінувала прекрасне , та в той сам час він, як ніхто інший, розумів, що краса коштує дорого, тому і вкладав гроші у мистецтво. Він володів величезною колекцією французького імпресіонізму .

Картина „Між трояндами” була однією з перших робіт Ренуара, що потрапила до Америки. Вона декілька разів перепродавалась і переважно була власністю приватних колекцій . Через більше, ніж пів століття, „Між трояндами” продали за 23,5 мільйони доларів. Рекордну ж суму за роботу Ренуара „Біля млина у Галеті” заплатили у 1990 році. Вона складала 78 мільйонів 100 тисяч доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG