Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: До становища в Іраку. Близькосхідний конфлікт.


Василь Дарчук Огляд західної преси: До становища в Іраку. Близькосхідний конфлікт.

Прага, 16 червня 2003 – Західні оглядачі широко коментують становище в Іраку через два місяці після воєнної акції й усунення від влади режиму Саддама Гуссейна. Багато з них стверджують явне погіршення, особливо протягом кількох останніх тижнів. На думку оглядачів, для виходу із кризи необхідні радикальні і негайні заходи, передусім збільшення кількості миротворчих військ і надіслання до Іраку західних поліцейських сил та інструкторів.

Нинішню ситуацію в Іраку британська газета «Дейлі телеґраф» порівнює з пеклом. Упродовж останнього часу, за словами газети, тут витворився небезпечний вакуум, в якому люди не мають почуття безпеки, нема законності, нема порядку і нема жодного видимого виходу із цього становища. І, як виглядає, нема відповідальних. Що у цій ситуації потрібне, за словами газети, так це негайні заходи з метою допомогти населенню Іраку і заручитися його підтримкою. Газета закликає взяти до уваги афганський гіркий досвід, який наочно служить прикладом невдалих дій після воєнної акції.

Тим часом представник Американського інституту миру Джордж Ворд у коментарі в газеті «Інтернешанел геральд трібюн» для виходу з нинішньої кризи пропонує якомога швидше сформувати тимчасове керівництво і забезпечити перехід на ринкову економіку. Для досягнення цієї мети, на його думку, потрібні три поетапні кроки. По- перше, протягом наступних двох місяців іракські поліцейські управління на місцях повинні отримати добре треновані групи радників із західних країн, які теж мали би право проводити арешти. По- друге, ще до того, коли іракська нафтова промисловість почне давати прибуток, усім робітникам виплачувати місячну зарплату. Це водночас звільнило б від потреби в наданні гуманітарної допомоги і розвіяло б міф про бажання США і Великобританії привласнити іракську нафту. Врешті, по- третє, сформувати іракський тимчасовий уряд із представників усіх 18 провінцій.

До цього слід додати, що причину нинішньої ситуації в Іраку, зокрема активізацію прорежимних елементів численні оглядачів вбачають у політиці коаліційного командування. У списку воєнних злочинців режиму Саддама Гуссейна фігурують лише 55 осіб включно із диктатором і деякими членами його родини. Уникаючи масових арештів і репресій проти прихильників режиму, командування залишило на волі сотні тисяч колишніх військовослужбовців, у тому числі членів відданої Саддамові республіканської гвардії. Нині, за умов браку поліцейських і миротворчих сил в Іраку усі ці прорежимні угруповання і члени партії “Баас” активізували збройні атаки проти коаліційних сил, а також терористичні акти на нафтопереробних об’єктах і нафтопроводах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG